Mødedato: 06.02.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på "Et trygt natteliv - bekæmpelse af diskrimination"

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for indsatsen vedr. ”Et trygt natteliv” til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager charter for et fair natteliv til efterretning (Bilag 1).    

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede henholdsvis den 2. februar 2016 og den 2. maj 2016 følgende aktiviteter under indsatsen ”Et trygt natteliv”:

  1. Et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer
  2. Samarbejde i dialogforum
  3. Udvikling af charter og skiltningsordning
  4. Undervisning af personale og dørmænd
  5. Ikke-anonym registrering gennem Stemplet-app’en.
  6. Det blev endvidere besluttet, at disse tiltag kunne sikres gennem dialogaktiviteter og en bred oplysningskampagne i byens rum.

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmødet den 2. maj 2016 besluttede udvalget, at de ønskede en status på indsatsen primo 2017, samt at modtage charteret til orientering. Denne status skulle yderligere indeholde en opgørelse af de anonyme og navngivne registreringer via Stemplet-app’en i 2016 samt en afklaring af muligheden for en direkte adgang til at anmelde hadforbrydelser eller oplevelser af diskrimination til politiet via Stemplet-app’en.

Løsning

Status på indsatsen

Indsatsens forskellige delelementer er udviklet i samarbejde med HORESTA og DRC (Danmarks Restauranter og Cafeer), som blandt andet skal sikre, at nattelivsaktørerne tilslutter sig indsatsen. Indsatsen forventes at blive lanceret ultimo februar 2017.

  1. Et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer. Som en del af den politiske beslutning om at sikre et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer, har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i 2016 afholdt dialogaktiviteter for unge på byens ungdomsuddannelser. Dansk Kvindesamfund har stået for dialogaktiviteterne og har afholdt 5 dialogaktiviteter under temaet ”Sexisme i nattelivet”, hvor unge har lært om seksualitet, sexisme og grænser i nattelivet.

  2. Samarbejde i dialogforum. Samarbejdsparterne i dialogforummet er Københavns Kommune, HORESTA, DRC og Københavns Politi. Det indledende samarbejde i dialogforummet er opstartet i 2016, da HORESTA og DRC har været tætte samarbejdsparter i udvikling af charter og app'en, samt rekruttering af nattelivsaktører. Det første officielle møde i dialogforummet afholdes i forbindelse med lanceringen den 20. februar.

  3. Udvikling af charter og skiltningsordning. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i samarbejde med Brancheorganisationerne Horesta og DRC udviklet et charter (bilag 1) med retningslinjer for, hvordan der sikres et natteliv uden diskrimination og forskelsbehandling, men hvor der samtidig tages højde for, at dørmanden kan gøre sit arbejde. Samtidig indeholder charteret en række forpligtigelser, såsom at restaurationer og barer skal gøre deres adgangskrav tydelige, og at restaurationerne forpligtiger sig til at gå i dialog med borgere, der henvender sig gennem Stemplet-app’en. Charteret offentliggøres ved lanceringen af indsatsen ultimo februar. Det vil fremgå, hvilke nattelivsaktører der tilslutter sig charteret på Stemplet-app'en samt hjemmesiden Stemplet.dk. Charteret giver klare retningslinjer for nattelivsaktørerne og kan anvendes som led i deres CSR-strategi.

  4. Undervisning af personale og dørmænd. Som en del af indsatsen forpligter nattelivsaktører, der underskriver charteret, sig til at indgå i undervisning af personale og dørmænd. Undervisningsmaterialet blev udviklet i løbet af 2016, og undervisningen af personale og dørmænd igangsættes efter lanceringen, når de første nattelivsaktører har tilsluttet sig charteret.

  5. Ikke-anonym registrering gennem Stemplet-app’en. Primo februar 2017 er Stemplet-app’en færdigudviklet, således at app’en kan anvendes som et dialogredskab mellem borgere, der har oplevet at blive diskrimineret, og nattelivsaktører, der har underskrevet charteret. Den nye funktion fungerer, så de borgere, der registrerer en hændelse af diskrimination hos en af de nattelivsaktører, der har underskrevet charteret, får mulighed for at foretage en ikke-anonym registrering og tilbud om dialog med ejerne af stedet. Nattelivsaktørerne, der har underskrevet charteret, forpligtiger sig til gå i dialog med borgeren.

  6. Oplysningskampagne i byens rum. Som led i udmøntningen af indsatsen gennemføres en oplysningskampagne, der skal udbrede viden om Stemplet-app’en til byens borgere og virke til, at flere nattelivsaktører underskriver charteret.

Svar på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ønsker til status vedr. app’en

I 2016 har der været 35 registreringer af diskriminationshændelser via app’en. 474 personer har i alt downloadet app'en. Disse tal forventes at stige i forbindelse med den kommende oplysningskampagne. Alle henvendelser har været anonyme, hvilket skyldes, at den nye funktion, der skal gøre det muligt at foretage navngivne registreringer, først lanceres ultimo februar 2017.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har undersøgt muligheden for en direkte adgang til politianmeldelser via Stemplet-app’en. Det er ikke muligt, da Københavns Kommune ikke er en politimyndighed og derfor ikke kan håndtere politianmeldelser. Politianmeldelser må udelukkende håndteres af politiet. Af samme grund er en henvendelse gennem app'en kun en registrering og ikke en anmeldelse. App’en har i stedet en informationsside, hvor brugerne opfordres til at kontakte politiet, hvis de udsættes for en hadforbrydelse eller ønsker at indgive en anmeldelse efter en diskriminationshændelse. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder tæt sammen med Københavns Politi om indsatsen for ”Et trygt natteliv”, hvor politiet blandt andet sidder med i dialogforummet, sammen med HORESTA, DRC og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Økonomi

Af de 0,5 mio. kr., der er afsat til indsatsen årligt i 2016-19, er midlerne for 2016 anvendt til at igangsætte delaktiviteterne i indsatsen, herunder udvikling af charter og skiltningsordning, samt udviklingen af Stemplet-app’en, der gør den til et dialogredskab mellem borgere og nattelivsaktører. Midlerne er yderligere anvendt til udviklingen af oplysningskampagnen, der skal sprede budskabet om indsatsen samt til dialogaktiviteter til unge på byens skoler.

Videre proces

Ultimo februar 2017 lanceres indsatsen, hvor de første nattelivsaktører underskriver charteret, og oplysningskampagnen igangsættes. Derudover opstartes undervisning af personale hos de restauratører, der underskriver charteret. Yderligere sikres et trygt natteliv for kvinder og LGBT-personer ved afholdelse af yderligere dialogaktiviteter samt løbende møder i dialogforummet til udvikling af nye initiativer, sådan som det blev besluttet på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmødet den 2. maj 2016..

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top