Mødedato: 17.05.2023, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Trivselsundersøgelsen 2023 for ansatte i BUF

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget bliver orienteret om trivselsundersøgelsens resultater 2023 for Børne- og Ungdomsforvaltningen - samt om opfølgningen herpå.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget:

  1. at orientering om resultater af Trivselsundersøgelsen 2023 tages til efterretning.
  2. at orientering om opfølgningsproces på Trivselsundersøgelsen 2023 tages til efterretning.

Problemstilling

Trivselsundersøgelsen 2023 (TU23) viser, hvordan trivslen er blandt alle ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF). Den samlede trivselsrapport for BUF er vedlagt i bilag 1.

Samlet set scorer medarbejdere i BUF generelt trivslen høj i TU23, men der ses et fald på 5 ud af 10 trivselstemaer sammenlignet med TU21. Der er en mindre tilbagegang på temaerne trivsel og motivation, nærmeste leder, håndtering af krav i arbejdet og fysisk arbejdsmiljø. Der er et større fald på temaet læring og udvikling. Her bemærkes det, at tilbagegangen også skal ses i lyset af, at spørgsmålsformuleringen er ændret siden TU21 og ikke kan sammenlignes direkte.

Undersøgelsen viser også, at der stadig er mange medarbejdere, som bliver udsat for krænkende adfærd. Krænkende adfærd accepteres ikke i Københavns Kommune. Det skal være trygt at gå på arbejde.

Der er en lille fremgang i flere faggruppers trivsel. Der ses en tilbagegang blandt de største faggrupper i BUF, som udgør lærere m.fl. i folkeskolen, pædagogisk personale og pædagogmedhjælpere samt pædagogiske assistenter.

På mødet vil forvaltningen præsentere supplerende analyser af resultaterne fra TU23.

Løsning

Den høje trivsel på de fleste temaer i trivselsundersøgelsen vidner om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen er et godt sted at arbejde, og vi har mange motiverede medarbejdere og ledere.

De store faggrupper, der hver dag møder byens børn, oplever, at opgaverne er meningsfulde, at der er et tillidsfuldt samarbejde mellem kollegaer og at de ved, hvad der forventes af dem i deres arbejde.

Men der er stadig udfordringer. Der er en mindre tilbagegang på fire trivselstemaer. De overordnede resultater fra TU23 dækker over en stor variation i resultaterne for de enkelte arbejdspladser. Spredning i resultater for trivsel og motivation mellem sammenlignelige arbejdspladser er stor blandt kommunale dagtilbud fra 3,7 - 6,9, mens spredning for selvejende dagtilbud er 4,5 - 6,9 og for skoler er 4,9 - 6,2 (baseret på en skala fra 1-7 hvor 1 er slet ikke og 7 er i høj grad).

Trivselsundersøgelsen er gennemført i en tid, hvor børn og unges trivsel er under pres, der er massive rekrutteringsudfordringer mange steder i sektoren og opgaven med at inkludere børn og unge med særlige behov er stor. Derfor er det heller ikke overraskende, at der er mindre fald i resultaterne på nogle af temaerne i TU23.

Det understreger vigtigheden af udvalgets fokus på stærke fællesskaber og trivsel for både børn og voksne i strategien Vores børn – Københavns fremtid.  Og det tydeliggør behovet for fortsat prioritere og investere i tiltag målrettet trivsel og fællesskaber, inklusion samt fastholdelse og rekruttering.

Krænkende adfærd

Undersøgelsen viser, at omfanget af oplevet vold er svagt stigende i BUF. I 2023 svarer 17 % af respondenterne, at de har oplevet fysisk vold, mens det tilsvarende tal i 2021 var 16 %. 90 % af den fysiske vold opleves fra ”borgere/brugere/pårørende”, dvs. typisk børn og unge.

Resultaterne for trusler om vold viser, at der fra 2021 til 2023 er en stigning fra 7% til 9% af medarbejderne, der oplever trusler om vold.

Der er en stigning i andelen af medarbejdere, der har oplevet seksuel chikane fra 1 % i 2021 til 2 % i 2023.  Diskrimination er for første gang kortlagt i særskilt spørgsmål, hvilket 4% af medarbejderne i BUF har oplevet. Oplevelsen af seksuel chikane og diskrimination er overvejende oplevet internt på arbejdspladsen fra kolleger eller ledere.

Rambølls analyser viser, at oplevelser med krænkende adfærd forekommer hyppigere blandt de yngre medarbejdere – det gælder uanset typen af krænkende adfærd. Der er begrænsede forskelle på tværs af køn. Lidt flere kvinder end mænd oplever seksuel chikane. Modsat er der flere mænd end kvinder, der oplever trusler om vold.

Opfølgning på trivselsundersøgelsen

Den enkelte arbejdsplads skal med inddragelse af TRIO og LokalMED tage hånd om og følge op på trivselsundersøgelsens resultater og udarbejde en Arbejdspladsvurdering (APV) med tilhørende handlingsplan inden udgangen af juni 2023. 

Udover den lokale opfølgning på arbejdspladsen følger forvaltningen – i tæt samarbejde med MED-organisationen – også op på de samlede resultater på tværs af arbejdspladser, faggrupper mv. og vurderer, hvor der er behov for at skærpe fokus og opfølgning.

Det er afgørende, at der straks igangsættes konkrete handlinger i de arbejdspladser, hvor der er medarbejdere, der har været udsat for krænkende adfærd. Der er få arbejdspladser, hvor medarbejdere tilkendegiver, at de har oplevet krænkende adfærd fra en leder. Her tager HR kontakt til den pågældende chef, som har ansvaret for, at der særskilt følges op disse resultater med den lokale ledelse. Her kan arbejdspladsen også få rådgivning fra Arbejdsmiljø København.

Omfanget af krænkende adfærd på nogle arbejdspladser i BUF kalder på, at der stadig arbejdes mere systematisk med at forebygge og håndtere krænkende adfærd. Det er ikke en opgave, som nogen kan løse alene. Arbejdspladserne, forvaltningen og MED-organisationen skal sammen finde løsninger.

Der er afsat ressourcer hos Arbejdsmiljø København til at bistå arbejdspladser med opfølgning, herunder krænkende adfærd.

I efteråret 2023 gennemføres undersøgelsen af sexistisk kultur og adfærd i Københavns Kommune igen, et år efter at undersøgelsen blev gennemført første gang i København.

Politisk handlerum

Sagen er til politisk orientering. Udvalget kan beslutte, om orienteringen giver anledning til yderligere politisk drøftelse af resultaterne og opfølgningen herpå.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste trivselsundersøgelse for kommunens ansatte iværksættes i 2025 og resultaterne vil blive forelagt BUU i maj 2025.

 

Tobias Børner Stax                                 Nina Hemmersam

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. maj 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Til top