Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Fremtidig opfølgning på Københavns Kommunes Handlingsplan for FN's Verdensmål

Se alle bilag

På bestilling fra Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen følger her en indstilling om fremtidig afrapportering på Københavns Kommunes handlingsplan for FN’s verdensmål. Grundet mange overlap vurderes det, at afrapportering på kommunens indsatser inden for FN’s verdensmål med fordel kan erstattes af den årlige statusrapport, som tager afsæt i arbejdet med doughnut-modellen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at den fremtidige afrapportering på Københavns Kommunes Handlingsplan for FN’s verdensmål erstattes af den årlige statusrapport, der udarbejdes i forbindelse med doughnut-modellen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog i 2017 Københavns Kommunes Handlingsplan for FN’s verdensmål (bilag 1). Handlingsplanen fastlægger, hvordan kommunen vil bruge verdensmålene som anledning til at løfte eksisterende og nye indsatser for bæredygtig udvikling samt til at identificere områder med løsningsbehov mhp. på yderligere indsats. Handlingsplanen beskriver bl.a., hvordan arbejdet skal ske ud fra seks overordnede strategiske indsatser samt præsenterer 137 delmål for København.

Da handlingsplanen blev vedtaget, blev det også besluttet, at der fremover skulle laves en opfølgning med afrapportering på handlingsplanen hvert andet år. Der er indtil videre blevet lavet opfølgning på handlingsplanen for 2020 og 2022. Den seneste opfølgning fra 2022 er vedlagt som bilag 2.

I forbindelse med den politiske behandling af opfølgningen for 2022 bestilte Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen en indstilling med forslag til, hvordan opfølgningen i fremtiden kan have en mere konkret sammenhæng med målene i handlingsplanen, samt en vurdering af muligheden for, at fremtidige afrapporteringer på arbejdet inden for verdensmålene kan tænkes sammen med den årlige statusrapport, som vil blive udarbejdet i forbindelse med arbejdet med doughnut-modellen.

Løsning

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at systematisk og konkret opfølgning på de 137 delmål i handlingsplanen vil medføre et uforholdsmæssigt stort ressourcetræk i forvaltningerne, herunder bl.a. til opdatering og kvalificering af mål, indikatorer og grænseværdier, løbende indhentning af data samt koordinering på tværs af kommunens forvaltninger og udarbejdelse af et kompliceret skriftligt produkt.

Det vurderes derimod, at der er oplagte synergier mellem på den ene side delmålene i handlingsplanen for verdensmålene samt intentionerne bag beslutningen om løbende opfølgning og på den anden side den årlige statusrapport, som udarbejdes i forbindelse med doughnut-modellen.

Doughnut-modellen er en model for bæredygtig udvikling, hvor udviklingen tilgodeser både menneskers og naturens behov. Doughnut-modellen kombinerer koncepterne ’de planetære grænser’, udarbejdet af Stockholm Resilience Centre, og ’det sociale fundament’, som tager afsæt i FN’s verdensmål.

Den årlige statusrapport for doughnut-modellen giver et overblik over, hvordan København præsterer på udvalgte indikatorer, herunder på hvilke områder København særligt overskrider de planetære grænser og ikke sikrer det sociale fundament tilstrækkeligt. Flere indikatorer er udvalgt mhp. at afspejle kommunens operationalisering af FN’s verdensmål. På den baggrund skitserer rapporten også på hvilke områder, der er et særligt løsningsbehov.

Det er besluttet, at implementeringen af doughnut-modellen skal køre som forsøg hen over tre år (2023, 2024 og 2025) med forventet mulighed for forlængelse ifm. budget 2026.

Økonomiforvaltningen foreslår, at fremtidige opfølgninger på Københavns Kommunes Handlingsplan for FN’s verdensmål indstilles, og i stedet erstattes af den årlige statusrapport, som udarbejdes i forbindelse med arbejdet med doughnut-modellen.

Borgerrepræsentationen er i 2020 og 2022 blevet forelagt mere kvalitativt orienterede opfølgninger på handlingsplanen for FN’s verdensmål. I regi af doughnut-modellen vil afrapporteringen være en kvantitativ opfølgning på de valgte indikatorer suppleret af en skitsering af løsningsbehov. Økonomiforvaltningen vurderer, at dette vil give Borgerrepræsentationen en styrket og mere konkret afrapportering, der gør det muligt at følge udviklingen på de enkelte indikatorer og mål over tid samt igangsætte indsatser, hvor der konkret er behov for det.

Indikatorerne i den aktuelle doughnut-rapport afspejler FN’s verdensmål i en københavnsk kontekst samt inkluderer mange af de konkrete delmål, som fremgår i handlingsplanen.

Konkret lægges der op til at indarbejde verdensmålene i doughnut-rapporten ved, at fremtidige doughnut-rapporter vil indeholde en markering af, hvilke indikatorer der afspejler verdensmål eller delmål, ligesom der vil blive tilføjet et afsnit om, hvordan doughnut-rapporten relaterer sig til verdensmålene.

Det bemærkes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forbindelse med et afbureaukratiseringsprojekt har henvendt sig til Økonomiforvaltningen med et ønske om at forenkle arbejdet med opfølgningen på handlingsplanen for verdensmålene. Økonomiforvaltningen bemærker i den forbindelse, at løsningen foreslået ovenfor vil bidrage til afbureaukratisering i kommunen og frigive ressourcer på tværs af alle syv forvaltninger.

Københavns Kommunes Handlingsplan for FN’s verdensmål har naturligt udløb i år 2030, hvortil verdensmålene er vedtaget. Såfremt arbejdet med doughnut-modellen ikke fortsættes efter 2025, vil Borgerrepræsentationen i perioden frem til 2030 blive forelagt et løsningsforslag til opfølgning og afrapportering på Københavns Kommunes arbejde indenfor verdensmålene.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender sagen, vil Økonomiforvaltningen indstille arbejdet med opfølgning på Københavns Kommunes Handlingsplan for FN’s verdensmål.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

 

Beslutning

Dagsordenpunkt 8: Fremtidig opfølgning på Københavns Kommunes Handlingsplan for FN's Verdensmål (2023-0049341)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top