Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Vedtagelse af forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse 2023 - 2034 i offentlig høring. Indsatsplanen, der er den første af sin art i Københavns Kommune, består af 11 indsatser der foreslås igangsat i perioden 2023 – 2026 og fem indsatser der kan igangsættes i perioden 2027 – 2034. Gennemførelse af indsatsplanen kræver finansiering. Dog kan nogle af indsatserne igangsættes inden for den eksisterende økonomiske ramme.                

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at det godkendes, at forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse 2023 - 2034 sendes i minimum 12 ugers offentlig høring.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Der skal tages stilling til, om forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse (bilag 2, kapitel 8) kan sendes i 12 ugers offentlig høring. De 12 uger er fastsat som minimums høringsperiode jf. § 5, stk. 3 i bekendtgørelse om indsatsplaner.

I henhold til vandforsyningslovens § 13 skal kommunen udarbejde en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for de indsatsområder i København, som staten har udpeget (for uddybning, se bilag 2, kapitel 9). Efter høringsperioden vil indsatsplanen blive fremlagt til endelig godkendelse i udvalgene. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at finde den nødvendige finansiering til indsatserne i de efterfølgende budgetforhandlinger.

I forslaget til indsatsplanen er en række indsatser for at beskytte grundvandet. Forvaltningen foreslår at de igangsættes i løbet af de kommende fire år. Derudover er der forslag til indsatser for de efterfølgende otte år. Indsatserne har været forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 9. september 2022 til orientering.

Løsning

I dele af Københavns Kommune dannes det grundvand der anvendes til drikkevand i andre kommuner. Det er primært til Frederiksberg Kommune, men også til Hvidovre og Rødovre kommuner. Grundvandet har også stor betydning for vandmængden og vandkvaliteten i søer og åer, fx Harrestrup Å.

For at målrette indsatsen overfor grundvandet har Miljøstyrelsen udpeget indsatsområder, hvor de vurderer, at der er særlige behov for grundvandsbeskyttelse. Områderne er udpeget i bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer. Indsatsområderne (bilag 2, kapitel 8) ligger indenfor de områder, hvorfra der indvindes grundvand til drikkevandsformål.

Indsatsplanen (bilag 2) vil muliggøre at indsatserne kan igangsættes, og der angives hermed en retning og et niveau for grundvandsbeskyttelsen i Københavns Kommune. Der er allerede opgaver i gang for at beskytte grundvandet, som understøtter nogle af de foreslåede indsatser.

Planen oplister dels kommunens målsætninger og retningslinjer for grundvandsbeskyttelse, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i november 2015 i forbindelse med vedtagelse af planen ”Den blå By”.

De enkelte målsætninger er uddybet i bilag 2 kap. 7 i planforslaget sammen med gennemgang af retningslinjerne.

Herefter er indsatserne opdelt i fire kategorier ud fra deres formål. Kategorierne er:

  1. Forebyggende: Tilsyn, udveksling af data og erfaring
  2. Overvågende: Følge udvikling af vandkvaliteten og indhentning af data
  3. Oplysende: Kampagner og workshops
  4. Afhjælpende: Samarbejde med Region Hovedstaden om oprensning af forureninger, og lukning af ubenyttede boringer.

I alt er der formuleret 11 indsatser, der foreslås igangsat inden for de kommende fire år fra 2023 – 2026. Derudover er der udpeget fem indsatser, som kan iværksættes i perioden fra 2027 – 2034, men som kan tages op til fornyet overvejelse, når planen skal revideres efter fire år.

Det er den første indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Københavns Kommune og derfor handler flere af indsatserne om koordinering med nabokommunerne, ved at indsamle erfaring og viden, og styrkelse af indsatsen, så Københavns Kommune og nabokommunerne kommer med et fælles budskab om grundvandsbeskyttelse, da grundvand krydser kommunegrænser. De fælles indsatser er bl.a.  samarbejde med kommunerne og forsyningsselskaberne og fælles kampagner.  

Indsatserne er valgt ud fra de eksisterende trusler mod grundvandet, som er identificeret i forbindelse med kortlægningen af grundvandsressourcen. Det drejer sig om:

Emne

Trussel

Indsatstype

Yderligere ressourcer (årsværk og økonomi) frem til og med 2026

Fælles kommunale indsatser

En indirekte trussel i form af at ny og nyttig viden ikke udnyttes optimalt.

Udveksling af erfaringer og koordinering af indsatser på tværs af kommunerne.

2 mdr. +

100.000 kr.

Glatførebekæmpelse

Brug af vejsalt, der trænger ned i grundvandet.

Afsøgning af muligheder for alternativer.

 

Boringer og brønde

Truslen findes i forbindelse med udførelse og sløjfning af boringer, da mange af boringerne er dybe og i direkte kontakt med grundvandet

Fokuseret tilsyn og kontakt til boringsejerne.

I alt 13 mdr. +

90.000 kr.

Håndtering af kemikalier og brændstof

Utilstrækkelig opbevaring samt spild ved servicestationer og på byggepladser.

Fokuseret tilsyn.

6 mdr. +

15.000 kr.

Bygge- og anlægsarbejde

Der benyttes forskellige typer materialer, som kommer i kontakt med grundvandet og kan afgive kemiske stoffer til grundvandet.

Samarbejde med byggebranchen (DI) om ny viden og omfang.

8 mdr.

Større dræn

De påvirker grundvandets strømningsveje, og kan dermed muligvis sprede forurening. Påvirkningen er ukendt.

Undersøgelse og kortlægning af omfang.

4 mdr. + 200.000 kr.

Jordforurening

Region Hovedstaden står for oprensning af jord og grundvand på lokaliteter hvor der er registreret forurening.

Samarbejde

 

De enkelte indsatser er uddybet i kap. 8, hvor også indsatserne for 2027 - 2034 er beskrevet, sammen med en tidsplan.

Planens øvrige indhold

Derudover indeholder planforslaget en beskrivelse af vandets kredsløb, da grundvand hænger tæt sammen med vandkvaliteten i søer og åer. For at forstå grundvandskvaliteten og hvor godt grundvandet er beskyttet, er også de geologiske og hydrogeologiske forhold i Københavns Kommune beskrevet (kap. 3). 

Til at beskrive de historiske trusler, er vist placeringen af de største trusler fordelt på fem tidsperioder, siden år 1900 (kap. 4).

De problematiske stoffer i grundvandet under København er oplistet og beskrevet i kap. 5, og er sammen med truslerne, der er angivet i kap. 6, baggrunden for de indsatser som er udpeget i Indsatsplanen for grundvandsbeskyttelse 2023 – 2034.   

Høring

Planforslaget har været i høring i det tilknyttede Koordinationsforum, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 4. oktober 2021. Planforslaget var i høring fra 2. februar – 16. februar 2023. Der er indkommet fire høringssvar fra HOFOR, Valby Lokaludvalg, Frederiksberg og Gladsaxe Kommuner om, at de ikke har nogen bemærkninger. Der har tidligere været afholdt to møder med Koordinationsforum. På det seneste møde blev forslag til indsatserne fremlagt.

Politisk handlerum

Som anført i afsnittet ’Problemstilling’ skal kommunen I henhold til vandforsyningslovens § 13 udarbejde en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for de indsatsområder i København, som staten har udpeget. De indsatser, som forvaltningen har redegjort for i planforslaget, samt ændret i tidsplanen, kan til- og fravælges, hvis der er ønsker om at udskyde eller fremrykke nogle af indsatserne. Indsatsplanen kan til enhver tid ændres, men dette vil kræve en politisk beslutning. Planen skal revideres i 2026. Det er et lovkrav at Københavns Kommune har udarbejdet en indsatsplan, men indholdet af selve indsatserne er kommunens vurdering. 

Økonomi

Gennemførelse af indsatsplanen afhænger af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforlig.

Nogle af indsatserne er i gang eller kan sættes i gang uden ekstra bevilling, da de kan holdes inden for den eksisterende økonomiske ramme. Det drejer sig bl.a. om en del af de, i ovenstående tabel nævnte fælles kommunale indsatser, og samarbejdet med Region Hovedstaden som i ovenstående tabel er benævnt Jordforureninger.

Vedtages hele indsatsplanen som foreslået, vil det anslået koste samlet 3 årsværk i perioden 2024-2026 samt anslået 400.000 kr. i yderligere finansiering i denne periode.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget i offentlig høring i 12 uger fra 8. juni – 31. august2023. Efter høringsfasen vil Teknik- og Miljøforvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser, og på den baggrund udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af indsatsplanen til Borgerrepræsentationen. Vedtagelsen forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2023. 

 

 Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse 2023 - 2034 sendes i minimum 12 ugers offentlig høring.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2023

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 39: Vedtagelse af forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse (2023-0051967)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top