Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om skovrejsning

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen (BR) har pålagt Økonomiforvaltningen (ØKF) at udarbejde et forslag til politisk behandling indeholdende forskellige modeller for skovrejsning primært udenfor Københavns Kommune (KK) som et værktøj til at reducere Københavns klimaaftryk.

ØKF har kortlagt mulighederne (se bilag 1 - baggrundsnotat) og vurderer på den baggrund, at KK ikke inden for gældende lovgivning kan igangsætte større skovrejsningsprojekter udenfor kommunegrænsen, som har en væsentlig klimaeffekt. Skovrejsning kan derved ikke blive et vigtigt værktøj til at reducere kommunens klimaaftryk. Det vurderes, at KK indenfor lovgivningen kan undersøge mulighederne for at igangsætte mindre skovprojekter med meget begrænset klimaeffekt – fx opførelse af skov ved udflytterbørnehaver ejet af KK eller lignende.

ØKF anbefaler på baggrund heraf, at medlemsforslaget om skovrejsning afsluttes og betragtes som håndteret.   

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det tages til efterretning, at kommunen ikke har den nødvendige lovhjemmel til at igangsætte større skovrejsningsprojekter udenfor kommunen,
  2. at medlemsforslaget om skovrejsning af d. 2. februar 2023 stillet af SF, jf. bilag 2, hermed er håndteret.

Problemstilling

SF har d. 2. februar 2023 fremlagt et medlemsforsalg om at undersøge mulighederne for, at KK anvender skovrejsning primært uden for KK som værktøj til at reducere Københavns klimaaftryk. SF motiverer forslaget med, at KK i dag ikke rejser skov i stor skala, men at det bør undersøges, om det kan være et vigtigt værktøj til at reducere kommunens klimaaftryk. ØKF har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) undersøgt mulighederne for skovrejsning.

Hvis KK skal igangsætte skovrejsning med det primære formål at binde CO2 fra luften af et betydeligt omfang, skal det foregå udenfor kommunegrænsen, da der ikke er plads til skovrejsning af større skala indenfor kommunegrænsen.

ØKF har ved tidligere analyser af samme problemstilling foretaget en juridisk vurdering af, om kommunen har hjemmel til at foretage skovrejsning af klimamæssige hensyn på arealer udenfor kommunen. Den skrevne lovgivning indeholder ikke hjemmel til, at kommunen kan varetage denne opgave. Derfor skal opgaven vurderes efter kommunalfuldmagtsreglerne.

ØKF’s vurdering var tidligere og er fortsat, at der ikke er hjemmel til skovrejsning udenfor kommunen ud over til rekreative formål (bynær skov) eller i nærhed til kommunens egne institutioner, hvis det tjener et formål knyttet til institutionen.

Denne vurdering følger af det kommunalretlige lokalitetsprincip, hvorefter en kommune kun kan varetage eller støtte opgaver, som interessemæssigt er knyttet til kommunen. Det samme gør sig også gældende for selskaber, som kommunen opretter og ejer.

Dette er desuden fastslået i nyere praksis fra kommunaltilsynet, da Ankestyrelsen i marts 2020 udtalte, at Hørsholm Kommune ikke inden for rammerne af kommunalfuldmagten kunne købe carbon-offset, fx ved at plante træer i udlandet, med henblik på, at kommunen som virksomhed kunne blive CO2-neutral.

Der er ligeledes ikke hjemmel til, at KK opretter et selskab, hvis primære formål er at udføre skovrejsning med det formål at opfange og lagre CO2 uden for kommunegrænsen, hverken i Danmark eller uden for landets grænser. En kommune kan således ikke udvide de opgaver, som en kommune lovligt kan varetage, ved at indskyde et ekstra led (fx et selskab eller en forening) mellem kommunen og udførelsen af opgaven.

Det bemærkes, at HOFOR opfører og drifter skovområder udenfor kommunegrænsen, som også tælles med i KK’s nuværende CO2-regnskab. Den primære årsag hertil er, at HOFOR varetager sine grundvandsinteresser på Sjælland, som er interessemæssigt direkte knyttet til borgernes drikkevandsinteresser.

En øget skovrejsning gennem HOFOR med formålet om at sikre grundvandet vurderes at have et begrænset potentiale for CO2-fangst af en større skala. Når HOFOR varetager sine grundvandsinteresser, er den største hindring, om der kan indgås aftaler med lodsejer i de boringsnære beskyttelsesområder.

På elforsyningsområdet er der i Elforsyningsloven en klar hjemmel til, at kommuner kan deltage i elforsyningsvirksomhed også uden for kommunegrænsen (fx ved opsætning af vindmøller og solceller uden for kommunen), dog kun i selskabsform.

Løsning

Det er muligt, at KK igangsætter skovrejsning med et rekreativt formål i nærområdet til København (fx Region Hovedstaden), der samtidigt optager og binder CO2.

Dette vurderes dog at have et begrænset potentiale for at kunne optage betydelige mængder CO2, da der ikke er mange landbrugsarealer til salg omkring København, da jordpriserne er relativt høje, og da kommunerne omkring KK er præget af by-lignende karakter med dertilhørende lokalplaner, som ikke nødvendigvis tillader skovrejsning.

Potentialet for skovrejsning i nærområdet til København kan evt. afdækkes ved bestillinger på budgetnotater fx ifm. Budget 2024.

Det er muligt, at KK igangsætter opførelse af ”skov” på ejendomme allerede ejet af KK udenfor kommunen eller nye ejendomme, hvis det tjener et formål knyttet til en kommunal institution.

Tidligere kortlægninger fandt kun én ejendom ved Lille Skensved (Køge Kommune), som ejes af KK (udflytterbørnehave m.m.). Ejendommen udgør ca. 31 hektar, hvoraf ca. 12 hektar er i markdrift, som potentielt vil kunne konverteres til skov.

Dette vurderes dog at have et begrænset potentiale for at kunne optage betydelige mængder CO2, da volumen af skovrejsningen på disse ejendomme er begrænset, da de tjener andre formål. Potentialet herfor kan evt. afdækkes ved bestillinger på budgetnotater fx ifm. Budget 2024.

Alternativt kan KK udarbejde et specifikt forslag om skovrejsning uden for kommunen og anmode Ankestyrelsen om en forhåndsudtalelse. ØKF vurderer det dog usandsynligt, at Ankestyrelsen vil ændre praksis, jf. udtalelsen om carbon-offset nævnt ovenfor.

Endeligt kan hjemmelsproblematikken i forhold til kommunernes deltagelse i skovrejsning løftes politisk over for Folketinget og regeringen.

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen vedtages, vil ØKF afslutte arbejdet med at undersøge mulighederne for skovrejsning primært udenfor kommunegrænsen og medlemsforslaget betragtes hermed som håndteret.

 

Søren Hartmann Hede

Beslutning

Dagsordenpunkt 24: Opfølgning på medlemsforslag om skovrejsning (2023-0070711)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF ønsker, at Økonomiforvaltningen udarbejder budgetnotat til budget 2024, der beskriver mulighederne for skovrejsning både i og udenfor kommunen samt via kommunens selskaber, fx i forbindelse med vandindvinding.”

Til top