Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik (udsat fra den 25. april 2023)

Se alle bilag
Økonomiforvaltningen har på baggrund af input fra forvaltninger, NGO’er og kommunens Centrale Ligestillingsudvalg udarbejdet første udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik, som forelægges til udvalgets godkendelse og efterfølgende udsendelse i offentlig høring. Økonomiudvalget skal derudover godkende, at det efter vedtagelse af politikken er fagudvalgene selv der vurderer, om der på udvalgets område skal udarbejdes en handleplan til implementeringen af politikken.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik, jf. bilag 1, sendes i høring i fagudvalgene samt i offentlig høring,
  2. at fagudvalgene efter den endelige vedtagelse af politikken i efteråret 2023 selv vurderer, om det er relevant at udarbejde handleplaner i forbindelse med implementering af kønsligestillingspolitikken på udvalgenes område.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats ved at samle det overordnede og koordinerende ansvar for kommunens kønsligestillingsindsatser under Økonomiudvalget (ØU). I den forbindelse blev der oprettet en ligestillingsenhed i Økonomiforvaltningen (ØKF). Det blev desuden besluttet, at der skal udvikles en kønsligestillingspolitik med fokus på kønsligestilling for borgere i Københavns Kommune (KK).

Den 30. august 2022 godkendte ØU rammen for politikken, herunder at kønsligestillingspolitikken skal samle personalerettede og borgerettede kønsligestillingsindsatser, samt danne ramme for eksisterende og/eller nye kønsligestillingsindsatser i KK. ØU godkendte også, at politikken skal bestå af to tværgående niveauer: vision og overordnede indsatsområder, samt at de enkelte fagudvalg i forlængelse af politikken skal udarbejde handleplaner med konkrete, prioriterede indsatser.  

Løsning

Kønsligestillingspolitikkens vision og indsatsområder er udarbejdet på baggrund af en kortlægning af forskning og tendenser på området, eksisterende kønsligestillingsindsatser i kommunen samt input fra forvaltninger, NGO’er, faglige organisationer og andre kommuner. Kortlægningen har udpeget eksisterende og forventede tematikker for kønsligestillingsområdet, der kan sikre, at politikken har fremtidig relevans trods den hastige udvikling på området.

Udkast til politikken er vedlagt som bilag 1.

Politikkens indhold

Kønsligestillingspolitikken består af et forord, en indledning og en vision, der markerer KK’s overordnede ambitioner for kønsligestilling i kommunen. Derudover indeholder udkastet en række indsatsområder, hhv. borgerrettede og personalerettede. Desuden indgår der et separat indsatsområde for LGBTI+ for at sikre, at relevante indsatser fra KK’s LGBTI+ politik, der udløber i 2023, fremover videreføres i kønslige-stillingspolitikken.

Den overordnede vision i kønsligestillingspolitikken er, at København skal være en by med lige muligheder for alle uanset køn og seksuel orientering. Kønsligestillingspolitikkens indsatsområder udgør seks borgerrettede og tre personalerettede områder:

Borgerrettede indsatsområder:

  • Børn, unge og deres forældre
  • Sundhed, omsorg og særlige behov
  • Beskæftigelse og integration
  • Byudvikling, miljø og mobilitet
  • Kultur- og fritidsliv
  • LGBTI+

Personalerettede indsatsområder:

  • Kommunikation og sprogbrug
  • Karriereveje og arbejdskultur
  • Barsel og fleksibilitet

ØU har den 30. august 2022 besluttet, at fagudvalgene efterfølgende skal konkretisere indsatsområderne i handleplaner. Handleplanerne kan indeholde såvel igangværende indsatser, f.eks. fra LGBTI+ politikken, såfremt nogle af disse ønskes videreført, som nye indsatser. På det personalerettede område kan det f.eks. være relevant at videreføre ØU’s måltal for kønsbalanceret ledelse (jf. indsatsområdet fastholdelse, karriereveje og arbejdskultur) samt fædres brug af forældreorlov (jf. indsatsområdet barsel og fleksibilitet). Fagudvalgenes handleplaner kan indeholde indsatser relateret til flere af politikkens indsatsområder.

På baggrund af drøftelser med forvaltningerne foreslår ØKF, at det af hensyn til at sikre så enkle administrative processer som muligt ikke skal være obligatorisk for fagudvalgene at udarbejde handleplaner som led i implementeringen af kønsligestillingspolitikken. I stedet foreslås det, at fagudvalgene selv vurderer behovet for at udarbejde handleplaner som led i implementeringen af kønsligestillingspolitikken.

Der vil fortsat blive fulgt op på forvaltningernes indsats på kønsligestillings- og LGBTI+-området i regi af den årlige kønsligestillingsredegørelse.

Processen

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle syv forvaltninger har på baggrund af erfaringer med KK’s LGTBI+ politik og eksisterende ligestillingsindsatser i forvaltningerne udarbejdet første udkast til kønsligestillingspolitikken.

Politikkens indsatsområder er desuden udpeget og inspireret af et erfaringsmøde med Randers og Aarhus Kommune, erfaringer fra andre kommuner samt dialog og input fra en række NGO’er på kønsligestillingsområdet, herunder bl.a. KVINFO, LGBT+ Danmark, Dansk Kvindesamfund, Dansk Mandesamfund, Danner, Forum for Mænds Sundhed, Sabaah, TID (Forening og fristed for transvestitter, transkønnede og pårørende) m.fl.

Endeligt har Det Centrale Ligestillingsudvalg i KK, der består af repræsentanter fra kommunens forvaltninger og faglige organisationer, drøftet og givet input til kønsligestillingspolitikken.

Udkast til kønsligestillingspolitikken er godkendt af HR-Kredsen, Kredsen af administrerende direktører og Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO).

Økonomi

Udarbejdelsen af kønsligestillingspolitikken har ingen økonomiske konsekvenser. Såfremt fagudvalgene beslutter at udarbejde handleplaner, vil de i forbindelse med godkendelse af handleplanerne evt. skulle afsætte midler til finansieringskrævende initiativer på eget område.

Videre proces

Såfremt ØU godkender indstillingen sendes udkastet til KKs kønsligestillingspolitik i høring i de øvrige fagudvalg samt i offentlig høring på kommunens høringsportal i perioden ca. 1. maj til 30. juni.

Som led i høringsprocessen afholder ØKF et offentligt inspirationsmøde med en række faglige oplæg om kønsligestilling for københavnere og NGO’er den 10. maj. Inspirationsmødet skal skabe opmærksomhed omkring høringen af den nye kønsligestillingspolitik samt vise, at kønsligestilling er vigtigt for KK.

Efter høringen forelægges kønsligestillingspolitikken til endelig godkendelse i ØU den 26. september og BR den 12. oktober 2023. Fagudvalgenes handleplaner godkendes herefter i udvalgene.

 

Søren Hartmann Hede

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik, jf. bilag 1, sendes i høring i fagudvalgene samt i offentlig høring,
  2. at fagudvalgene efter den endelige vedtagelse af politikken i efteråret 2023 selv vurderer, om det er relevant at udarbejde handleplaner i forbindelse med implementering af kønsligestillingspolitikken på udvalgenes område.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2023

 

Indstillingen blev udsat med henblik på behandling på et senere møde i Økonomiudvalget.

 

Beslutning

Dagsordenpunkt 13: Udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik (udsat fra den 25. april 2023) (2022-0267351)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top