Mødedato: 17.06.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på Erhvervs- og Vækstpolitik

Se alle bilag
Økonomiudvalget orienteres om fremdriften i arbejdet med at udarbejde en samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
  1. at tage orienteringen om arbejdet med at udarbejde forslag til en samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune til efterretning. 

Problemstilling

Som opfølgning på Budget 2014 og Økonomiudvalgets møde i januar 2014 er det besluttet, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal forelægges forslag til en samlet erhvervs- og vækstpolitik. Økonomiudvalget fik den 1. april 2014 forelagt en status på fremdriften i arbejdet og godkendte samtidig etableringen af Københavns Erhvervsråd.

I denne indstilling får Økonomiudvalget en status på fremdriften i arbejdet med en erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune, herunder indhold, rammer og opfølgning på politikken samt erhvervskommunikation.

Løsning

Rammen for erhvervs- og vækstpolitikken
En samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune har til formål at:
  • Bidrage til at skabe vækst og jobs i virksomhederne i Københavns Kommune og resten af Danmark
  • Bidrage til at København også fremover er en attraktiv by at bo og leve i  
  • Styrke dialogen med erhvervsliv herunder kommunens brand og omdømme.
  • Sikre en samlet ramme for udmøntning af de politiske visioner på erhvervs- og vækstområdet.
  • Sikre bedre sammenhæng i forvaltningernes indsats, service og kommunikation over for virksomheder.  
Københavns Kommune har i dag overordnede mål for vækst i økonomien (5 % årlig vækst i BNP) og vækst i arbejdspladser (20.000 nye private arbejdspladser) frem mod 2020. Den forventede befolkningsvækst i København alene vil give ca. 1,8 % vækst i BNP årligt. Målene er besluttet af Borgerrepræsentationen og indgår blandt andet i kommuneplan 2011’s målsætninger for grøn vækst og livskvalitet. De afspejler behovet for at sikre en højere vækst og skabe flere jobs i København og hovedstadsregionen.

Målene er samtidig en del af Københavnerfortællingens vision, som kobler vækst og livskvalitet. En attraktiv by er en væsentlig forudsætning for at skabe økonomisk vækst gennem tiltrækning af virksomheder, arbejdspladser og investeringer. København skal være en by, der er god at leve i for københavner såvel for de internationale talenter, som i stigende grad også fokuserer på byen og dens muligheder.

En attraktiv by er en by med høj livskvalitet og ”liveability”. Det omfatter blandt andet adgang til uddannelse, børnepasning, rekreative områder, bæredygtighed, et varieret udbud af kultur- og fritidstilbud og events. København er flere gange udråbt som en af de mest attraktive byer i verden, blandt andet i det internationale magasin Monocle, og København vinder på sin grønne profil, blandet andet som European Green Capital i 2014. Begge dele viser Københavns styrke som attraktiv og grøn by udadtil.

Den kommende erhvervs- og vækstpolitik kan derfor med fordel ligeledes indeholde ”Liveability” som mål for at fastholde og udvikle København som en attraktiv by for københavnere såvel som tilflyttere.  De specifikke mål for liveability kan indholdsmæssigt tages fra de øvrige relevante mål i Københavnerfortællingen eksempelvis inden for storbykultur, grøn by, sundhed, social mobilitet, beskæftigelse og uddannelse. I den forbindelse kan internationale priser og rankings bruges som indikator for om København fortsat har international opmærksomhed som en attraktiv by med høj livskvalitet.

Forslag til overordnede mål forelægges Økonomiudvalget den 26. august sammen med forslag til erhvervs- og vækstpolitikken. Målene koordineres med arbejdet omkring etablering af Copenhagen Business Region og et sammenhængende dansk-svensk regionssamarbejde.

Indholdet af erhvervs- og vækstpolitikken
Københavns Erhvervsråd afholdt sit opstartsmøde den 30. april 2014 og et opfølgende dialogmøde med en udvidet skare af store og små virksomheder den 3. juni. På begge møder drøftede de deltagende virksomheder, hvordan vi bedst skaber vækst og beskæftigelse i byen og kom med input til fremtidens rammer for erhvervslivet i København og hovedstadsregionen. Møderne har leveret væsentlige input til den kommende erhvervs- og vækstpolitik. 


I figuren nedenfor er vist et overblik over det foreløbige fokus og indhold i erhvervs- og vækstpolitikken:



Erhvervs- og vækstpolitikken sætter fokus på fem såkaldte vækstdrivere:  
  • Erhvervsservice & omkostninger for erhvervslivet
  • Strategisk byudvikling
  • Samspil om innovation
  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Internationalisering
De fem vækstdrivere er udvalgt ud fra viden om hvilke forhold, som har vist sig at skabe vækst i økonomien, beskæftigelse og øget livskvalitet for byens borgere og erhvervsliv. Der er samtidig fokuseret på forhold og rammer, som kommunen har mulighed for at påvirke og understøtter. I arbejdet er desuden inddraget viden og analyser fra det tidligere arbejde i Copenhagen Business Task Force.  

I figuren ovenfor er vist eksempler på typer af indsatser inden for de enkelte vækstdrivere. Det er både indsatser, som kommunen allerede har igangsat, men hvor vi vil gøre mere (fx investeringer i større fremkommelighed, skabe attraktiv by, International borgerservice), og helt nye indsatområder (fx sammenhængende kommunale og regionale rammer til at understøtte innovation hos vækstvirksomheder, opsøgende investeringsfremme og branding af København som global erhvervsby, sammenhængende job- og erhvervsservice). I politikken vil der udover en beskrivelse af de enkelte vækstdrivere være centrale indikatorer, som bruges til at følge om udviklingen går i den rigtige retning i forhold til om Købnhavn når sine mål på området

Erhvervs- og vækstpolitikken kan ligeledes understøtte etablering og forankring af én fysisk indgang. Dette som led i udmøntning af beslutninger i blandt andet Budget 2012 og 2014 om en sammenhængende og professionel erhvervsservice, der skal sikre danske og udenlandske virksomheder én indgang til Københavns Kommune og udbrede en fælles servicekultur i kommunens virksomhedskontakt.    

Arbejdet med at udarbejde politikken er forankret i den fælles administrative styregruppe mellem Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. 

Opfølgning på erhvervs- og vækstpolitikken: Erhvervsbarometer og årlige handleplaner
Erhvervs- og vækstudviklingen i kommunen og regionen vil blive fulgt tæt som led i opfølgningen på politikken. Til Økonomiudvalgets godkendelse af politikken i august udarbejdes forslag til ét erhvervsbarometer, som sætter fokus på udviklingen i mål og indikatorer for: 
1) Erhvervsservice, herunder opfølgning på virksomhedernes tilfredshed, servicemåltal og sagsbehandlingstider.
2) Erhvervs- og vækstudviklingen generelt, herunder de tre overordnede mål, centrale indikatorer for de seks vækstdrivere samt særlige tal som sammenligner udviklingen i København med resten af landet og relevante globale byer (fx Stockholm, Hamborg).  

Som ansvarlig for den overordnede erhvervs- og vækstudvikling i kommunen får Økonomiudvalget en central rolle i at følge og drøfte konkrete tiltag til at styrke udviklingen samt følge op på politikkens målsætninger og indikatorer. Denne opfølgning kan bl.a. ske via en årlig handleplan, Erhvervsbarometeret og en model for løbende effektmåling af konkrete indsatser. Disse redskaber kan blandt andet anvendes af Økonomiudvalget til at skabe overblik over erhvervs- og vækstindsatsen, samt sikre sammenhæng mellem kommunens forskellige planer og arbejdsspor, som påvirker erhvervs- og vækstudviklingen (fx kommuneplanen, strategi for grøn og sund vækst).  De skal samtidig sætte fokus på virksomhedernes behov som led i den løbende kommunikation og dialog med erhvervslivet (fx. i regi af Erhvervsrådet) om opfølgningen på politikken, herunder kommunens indsatser og resultater. 

Fagudvalgene vil desuden indgå i den løbende opfølgning og udmøntning af konkrete initiativer, som vedrører udvalgenes ressort.  Forslag til samlet opfølgningsplan for politikken vil blive forelagt til godkendelse i august som en del af erhvervs- og vækstpolitikken .  

I bilag 1 er de foreløbige forslag til fokus, indhold og rammer for en samlet erhvervs- og vækstpolitik beskrevet nærmere.   

Erhvervskommunikation
I forbindelse med den nye erhvervs- og vækstpolitik udvikles en ny, fælles kommunikationsstrategi og -plan for hvordan Københavns Kommunes image styrkes på erhvervsområdet, og hvordan kommunen fremover kommunikerer med byens erhvervsliv og med potentielt nye virksomheder. Indsatsen skal bl.a. være med til at styrke kendskabet til og bakke op om kommunens erhvervsindsatser og sikre en rød tråd i erhvervskommunikationen på tværs af forvaltninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Overslag over udgifter til opfølgning på erhvervs- og vækstpolitikken, herunder erhvervsbarometer, vil fremgå af indstilling til Økonomiudvalget i august, og finansieringen heraf vil indgå som forslag til budgetforhandlingerne.

Videre proces

Økonomiudvalget forelægges orientering og indstilling om erhvervs- og vækstpolitikken tre gange frem til den endelige godkendelse:
  • 1. april 2014: Status på fremdriften og godkendelse af Københavns Erhvervsråd.
  • 17. juni 2014: Status på fremdriften og godkendelse af overordnede målsætninger (nærværende indstilling).
  • 26. august 2014: Godkende forslag til samlet erhvervs- og vækstpolitik.
De relevante fagudvalg får forelagt relevante dele af politikken til godkendelse i august 2014 før Økonomiudvalgets behandling. Den samlede erhvervs- og vækstpolitik inklusiv overordnede målsætninger forelægges Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse den 18. september 2014.

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Status på Erhvervs- og Vækstpolitik

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2014

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top