Mødedato: 15.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntningsplan 2017 for partnerskabet for et trygt Nørrebro (2017-2019)

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal tage stilling til en udmøntningsplan, der gennemfører partnerskabsaftalen for et trygt Nørrebro mellem Københavns Politi og Københavns Kommune (2017-2019).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at godkende udmøntningsplanen for partnerskabsaftalen for et trygt Nørrebro for perioden 2017-2019 (bilag 1).

Problemstilling

Københavns Politi og Københavns Kommune indgik i januar 2017 et forpligtende partnerskab om en kriminalpræventiv indsats rettet mod at bekæmpe bandegrupperinger på Nørrebro. Økonomiudvalget godkendte partnerskabsaftalen for et trygt Nørrebro d. 25. januar 2017. Som led i denne aftale indgår udarbejdelsen af en udmøntningsplan, der beskriver aktørernes forpligtelser og de konkrete tiltag, der igangsættes i området, som et supplement til aktørernes kernedrift.

Det bemærkes, at partnerskabet ikke rummer særskilt finansiering, men bygger på allerede eksisterende indsatser og normaldrift. Udmøntningsplanen er udarbejdet på baggrund af en tæt koordinering med aftalens parter, ligesom bidrag fra eksterne aktører, som f.eks. de boligsociale helhedsplaner på Nørrebro, er medtænkt.

Løsning

Udmøntningsplanen er udarbejdet af partnerskabets operative styregruppe, der består af ledelsesrepræsentanter fra de involverede aktører, der er følgende:

Københavns Politi

  • Efterretnings- og Analysesektion (EAS), herunder Københavns Politis Exitenhed.
  • Den Kriminalpræventive Sektion (DKS).
  • Lokalpolitiet.
  • Efterforskningsenhedens Afdeling for Organiseret Kriminalitet.
  • Operativ Special Afdeling (OSA).

Københavns Kommune

  • SSP København* 
  • Enheden for Kriminalpræventive Indsatser (EKI) og Center for Forebyggelse og Rådgivning (CFR) i Socialforvaltningen.
  • Tidlig helhedsindsats for varetægtsfængslede og dømte, Jobcenter København i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
  • Sikker By i Økonomiforvaltningen.

*SSP København er et lokalt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi.  

Indhold i udmøntningsplanen

I udmøntningsplanen beskrives,

  • Partnerskabets geografiske fokus, herunder en beskrivelse af målgrupperne.
  • De konkrete tiltag, der vil blive iværksat for de enkelte målgrupper, herunder de ansvarlige aktører.
  • Aktivitetsmål for udvalgte tiltag.

Geografisk fokus

Samarbejdet har et geografisk fokus på Nørrebro med et særligt fokus på Mjølnerparken, Lundtoftegade og Den Røde Plads på Ydre Nørrebro, samt miljøet omkring Folkets Hus og - Park og Blågårds Plads på Indre Nørrebro. I det omfang akutte episoder opstår andre steder i byen med relation til bandemiljøet, kan det også medtænkes i partnerskabets indsatser.

Målgrupper

Målgruppen omfatter unge både over og under 18 år, der enten er registrerede bandemedlemmer eller har relationer til det organiserede bandemiljø. Herunder unge;

  • der er en del af, eller har kontakt til det organiserede bandemiljø,
  • der for første gang kommer i kontakt med bandemiljøet, og som ikke tidligere har haft kendte banderelationer,
  • med alle grader af bandetilhørsforhold, der anholdes, varetægtsfængsles eller sendes til afsoning,
  • toneangivende og ledende medlemmer af bandemiljøer, samt
  • unge i bandemiljøet, der vurderes at være motiverende til og modtagelige overfor tilbud om hjælp til et liv uden kriminalitet.

Eksisterende aktiviteter

Der gennemføres allerede en række individrettede indsatser hos både kommune og politi, som udgør et solidt fundament i indsatsen mod bandekriminalitet på Nørrebro:

  • Efterforskning af toneangivende bandekriminelle.
  • Kriminalpræventive hjemmebesøg hos unge under 18 år.
  • Opsøgende arbejde i de unges miljøer, f.eks. via gadeplansarbejde, særligt i forbindelse med uro i lokalområder.
  • 18+ centrene på Nørrebro, som er tilbud til kriminelle eller kriminalitetstruede 18-25 årige, der arbejder for at få unge væk fra gaden og ind i en positiv udvikling ift. job, uddannelse og fritidsliv.
  • Via exitforløb arbejdes der på at motivere og sikre, at exitegnede bandemedlemmer og kriminelle voksne tilbydes de rette muligheder for at komme ud af det kriminelle miljø.
  • Der gennemføres opsøgende motiverende samtaler hos unge, der anholdes, varetægtsfængsles eller sendes til afsoning. Der udarbejdes også uddannelses- og jobplaner for dømte og varetægtsfængslede, og der arbejdes med at koordinere dømte borgeres løsladelse, så overgangen til frihed lettes.  

Aktiviteter, der igangsættes

I regi af partnerskabet iværksættes 10 aktiviteter, der er beskrevet i udmøntningsplanen:

Individrettede aktiviteter

  • Der gennemføres bekymringssamtaler med alle unge under 18 år, der er i risiko for rekruttering til bander. Ansvarlig: SSP og Københavns Politi.
  • Indenfor rammerne af SSP-samarbejdet udveksles relevant viden om unge over 18 år med banderelationer. Dette danner grundlag for en koordineret indsats i regi af SSP/SSP+. Ansvarlig: Københavns Politi og SSP.
  • Efterforskning og operationelle indsatser mod toneangivende bandekriminelle, herunder en særlig indsats mod bandemiljøet på Nørrebro med bidrag fra de relevante politiafdelinger. Ansvarlig: Københavns Politi.
  • Styrket samarbejde ved akutte hændelser og offentlige manifestationer, herunder etablering af aftaler om rollefordeling ved konflikter i det offentlige rum. Ansvarlig: Københavns Politi, CFR og SSP.
  • Som led i en fokuseret jobskabelsesindsats målrettet alle borgere i Mjølnerparken, arbejdes der i regi af partnerskabet for et styrket samarbejde med politiet med et særligt fokus på personer med tilknytning til bandemiljøet. Ansvarlig: Jobcenter København og Københavns Politi.
  • Samarbejdet omkring unge, der anholdes eller varetægtsfængsles, prioriteres (med fokus på exit, job og uddannelse), og der koordineres med Enheden for Kriminalpræventive Indsatser for tidligt at identificere exitegnede kandidater. Ansvarlig: Jobcenter København, EKI og Københavns Politis exitenhed.   

Generelt forebyggende aktiviteter og det områdebaseret samarbejde

  • Etablering af et samarbejdsforum med boligsociale organisationer/helhedsplaner på Nørrebro for at sikre kontinuerlig videndeling og styrke kendskabet til aktuelle udfordringer i bandemiljøet lokalt. Ansvarlig: SSP, Sikker By og Københavns Politi.
  • Temamøder for boligsociale medarbejdere og ansatte på ejendomskontorer, etc. Relevante temaer er f.eks. anonyme anmeldelser og håndtering af børn/unge, der er bange for at anmelde. Ansvarlig: SSP, Sikker By og Københavns Politi.
  • Temamøder for relevante frontmedarbejdere i både kommune og politi med kontakt til bandemiljøet. Formålet er at sikre erfaringsudveksling og kendskab til arbejdsmetoder, fx politiets registreringspraksis ift. bandemedlemmer. Ansvarlig: Sikker By og Københavns Politi.
  • Dialog-/tryghedsmøder med beboere og beboergrupper på Nørrebro. Formålet er bl.a. at informere om myndighedernes indsats og gå i dialog om udfordringer med bandemiljøet. Ansvarlig: Sikker By og Københavns Politi.

Der vil årligt blive fulgt op på resultaterne af partnerskabet, herunder på de opstillede aktivitetsmål i planen. Målene omhandler hhv. en reducering af bandegrupperingerne og deres kriminalitet på Nørrebro, et fald i borgervendt kriminalitet i området, stigning i den oplevede tryghed i området, kontakten til unge under 18 år med relation til bandemiljøet og det områdebaserede samarbejde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er tale om et styrket samarbejde mellem myndigheder, som bliver afviklet indenfor de respektive aktørers normaldrift, hvorfor det gennemføres indenfor parternes egne økonomiske rammer.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender udmøntningsplanen, vil de beskrevne aktiviteter blive igangsat. En gang årligt udarbejdes en statusrapport for partnerskabets fremdrift og resultater, herunder en status på de aktivitetsmål, der indgår i planen. Statusrapporten vil hvert år i august blive forelagt både det administrative og politiske niveau (SSP-bestyrelse, Sikker By styregruppe og Økonomiudvalg samt ledelsen i Københavns Politi).

Peter Stensgaard Mørch                                      /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Udmøntningsplan 2017 for partnerskabet for et trygt Nørrebro (2017-2019) (2017-0231336)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2017          

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ser med stor bekymring på den stigende bandekriminalitet og de deraf afledte skyderier og ser frem til, at politidirektøren i forbindelse med udvalgets budgetseminar i næste uge, giver en status på politiets indsatser for at bekæmpe urolighederne i København.”

 

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Københavns Kommune bør permanent lukke Folkets Hus, idet huset gentagne gange har været domineret af bandet, og i flere måneder har været lukket midlertidigt af samme grund.”

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Folkets Hus skal lukkes og al kommunalt tilskud til Folkets Hus skal stoppes”.

Til top