Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 1. november 2007

 

Afbud:

·         Karin Storgaard (andets offentligt hverv)

·        Frank Hedegaard (sygdom)

 

 

Sikandar Malik Siddique mødte kl. 13.40 under behandlingen af punkt 3.

 

 

12.      København som Bike City - støtte fra Københavns Kommune(KFU 496/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Københavns Kommune har givet tilsagn om at arbejde på at tilvejebringe et kommunalt bidrag på 7 mio. kr. til projektet Bike City perioden 2008-2011. I budget 2008 er der imidlertid ikke afsat midler hertil.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økono-miudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at Københavns Kommune støtter Bike City projektet med 7 mio. kr. til Bike City F.M.B.A. gennem perioden 2008-2011,

2.                  at udgiftsprofilen på 7 mio. kr. fordeles med 1 mio. kr. i 2008, 2 mio. kr. i 2009, 2 mio. kr. i 2010 og 2 mio. kr. i 2011,  

3.                  at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til finansieringen.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2007:

Der blev begæret afstemning om følgende af Martin Geertsen stillede ændringsforslag:

Sjællandsgade Bad lukkes til finansiering af Bike City.

Et mindretal (Martin Geertsen og Pia Allerslev) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Bjarne Fey, Morten Westergaard, Taner Yilmaz, Sikandar Malik Siddique, Simon Strange, Katrina Feilberg og Jens Kjær Christensen) stemte imod.

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

I forhold til indstillingens 3. at-punkt stemte samtlige udvalgsmedlemmer for et forslag fra Bjarne Fey om, at "model 2" i indstillingen følges (2 mio. kr. i 2009, 2 mio. kr. i 2010 og 3 mio. kr. i 2011). Dermed er Bike City ikke finansieret.

 

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om et notat, der belyser, hvordan de 7 mio. kr. kan findes inden for Fritid & Idræts ramme.

 

Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Jens Kjær Christensen støtter Bike City, men mener fortsat ikke det skal finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets driftsmidler."

                         

Problemstilling

København er blevet udnævnt til UCI Bike City 2008-2011. 

 

Ved Kultur- og Fritidsudvalgsmødet den 18. januar 2007 blev det vedtaget, at Kultur- og Fritidsborgmesteren kunne give et tilsagn til den Internationale Cykelunion (UCI) om, at Københavns Kommune ville arbejde videre med Bike City med henblik på at tilvejebringe en støtte på 7 mio. kr. fra kommunen. Beløbet skulle indgå i det anpartsselskab, der skal afvikle begivenheden (KFU 58/2007).

 

Bike City Copenhagen F.M.B.A. blev dannet den 30. marts 2007. Selskabet har hjemsted hos Wonderful Copenhagen, som blandt andet leverer sekretariatsbistand gennem Bike City perioden.

Københavns Kommune har givet tilsagn om at arbejde videre med at tilvejebringe et kommunalt bidrag på 7 mio. kr. til medfinansiering af projektet over for både Bike City Copenhagen F.M.B.A.og de øvrige parter i projektet.

Trods tilsagnet er der er ikke afsat midler til Bike City projektet i Københavns Kommu-nes budget for 2008.

 

Sigtet med nærværende indstilling er en afklaring af kommunens involvering i projektet i form af medfinansieringen på 7 mio. kr. samt på, hvordan denne fordeles i Bike City perioden 2008-2011.

 

Løsning

Københavns Kommune har givet tilsagn om at arbejde videre med at tilvejebringe et kommunalt bidrag på 7 mio. kr. til medfinansiering af projektet.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udgiftsprofilen på 7 mio. kr. fordeles således:

 

·        1 mio. kr. i 2008

·        2 mio. kr. i 2009

·        2 mio. kr. i 2010 

·        2 mio. kr. i 2011

 

Såfremt der ikke afsættes 1 mio. kr. i budget 2008, er der efter aftale med Bike City Copenhagen F.M.B.A. ingen hindringer for, at den første del af kommunens medfinan-siering først forfalder i 2009. Hermed vil udgiftsprofilen se ud som følger:

 

·        2 mio. kr. i 2009

·        2 mio. kr. i 2010

·        3 mio. kr. i 2011

 

København som Bike City - projekt, baggrund og økonomisk effekt

Bike City konceptet er udviklet af Den Internationale Cykelunion (UCI), hvor en by tildeles en række internationale cykelsportsarrangementer over en 4 års periode.

 

Baggrund

Den 26. januar 2007 blev København udnævnt til Bike City 2008-2011 af UCI. I denne periode vil der blive afviklet 6 store, internationale cykelsportsarrangementer, som vil indebære et markant turismepotentiale samt have en stor markedsførings- og ekspone-ringsmæssig værdi for Danmark og især for København:

 

·        2008: World Cup i banecykling og BMX World Cup

·        2009: World Cup i banecykling og BMX World Cup

·        2010: VM i banecykling

·        2011: VM i landevejscykling (enkeltstart og landevejsløb)

 

Bike City er et samarbejdsprojekt mellem stat, kommuner samt den danske og internati-onale cykelunion, der har en samlet udgift på i alt 39,5 mio. kr. (bilag 1). De øvrige parter i Bike City projektet er Idrætsfonden/Kulturministeriet, Wonderful Copenhagen, Ballerup Kommune, Rudersdal Kommune, TV2 og Danmarks Cykle Union (DCU).

 

Der foreligger skriftlige aftaler om medfinansiering af det resterende beløb på 32,5 mio. kr. fra projektets øvrige samarbejdsparter.

 

Involveringen i Bike City projektet er med til at understrege udviklingen af København som en international by, der gør en markant indsats for at tiltrække og afholde større internationale idrætsevents (jf. blandt andet etableringen af Copenhagen Eventures og Idrætspolitisk Redegørelse 2006).

 

Bike City udnævnelsen er en international anerkendelse af København som førende cykelby i verdenen, hvad angår såvel cykling som motionsform.

 

Økonomisk effekt

De afledte, økonomiske effekter forbundet ved Bike City vurderer Idrætsfonden Dan-mark til at være ca. 200 mio. kr. Turismeomsætningen skal ses i sammenhæng med en forventning om i alt ca. 120.000 tilskuere, hvoraf mere end 25.000 forventes at komme fra udlandet. Arrangementet skønnes i alt at generere ca. 272.000 overnatninger.

 

2011 vil være det år i Bike City perioden, hvor arrangementudgifterne - og de afledte, økonomiske effekter - vil være størst på grund af afviklingen af VM i landevej, som er den største begivenhed i Bike City projektet.

 

ØKONOMI

Tekstboks: Udgifter: I alt 39,5 mio. kr.:
•	Produktion og cykelhegn hhv. 25 mio. kr. og 1,5 mio. kr.
•	Afspærring i alt 3 mio. kr. (2,7 mio. kr. til enkeltstart + 0,3 mio. kr. til landevej, da afspærringsmate-riellet "genbruges")
•	Tv-produktion (TV2) 10 mio. kr.

Finansiering: I alt 39,5 mio. kr.:
•	Københavns Kommune 7 mio. kr.
•	Wonderful Copenhagen 5 mio. kr. (inkl. 1,5 mio. kr. i garanti til landevejskommune (Rudersdal Kommune))
•	Ballerup Kommune 2 mio. kr.
•	Danmarks Cykle Union 1 mio. kr. (+ manpower/frivillige)
•	Idrætsfonden Danmark/KUM 14,5 mio. kr. (inkl. 1,5 mio. kr. i garanti til landevejskommune (Ru-dersdal Kommune))
•	 Tv-rettigheder/broadcasting (TV2) 10 mio. kr.
Samlet finansieringsplan for Bike City projektet (bilag 1):

 

VIDERE FORLØB

Planlægningen fortsættes.

 

BILAG

1. Bike City projektet (beskrivelse, økonomi, parter mv.).

 

                        Carsten Haurum   

                                                           /Mads Kamp Hansen