Tegn på demens

Kender du de 10 tegn på demens?
 1. Glemsomhed

  Det er normalt at have brug for huskesedler, men ikke at glemme, hvor man er på vej hen, eller hvem man lige har talt med.

 2. Besvær med at udføre velkendte opgaver

  Det er normalt at glemme at tænde for kaffemaskinen, men ikke at sætte termokanden på en varm kogeplade.

 3. Problemer med at finde ord

  Det er normalt ind imellem at have problemer med at finde det rigtige ord, men ikke at gå i stå midt i en sætning uden at ane, hvordan man kommer videre.

 4. Forvirring ift. tid og sted

  Det er normalt at tage fejl af en dato eller have svært ved at finde vej nye steder, men ikke at bytte om på dag og nat eller fare vild i et område, man kender.

 5. Svigtende dømmekraft

  Det er normalt, at man ikke får regntøjet med trods optræk til regn, men ikke at glemme, at det er vinter og tage sommertøj på udendørs.

 6. Svært ved at tænke abstrakt

  Det er normalt at have problemer med at forstå en talemåde, men ikke at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

 7. Forandret humør

  Det er normalt at blive irriteret og have en dårlig dag, men ikke at tabe fatningen uden grund.

 8. Svært ved at finde ting

  Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen, men ikke at lægge brillerne i køleskabet eller strygejernet i fryseren.

 9. Ændret adfærd

  Det er normalt at komme til at sige noget lidt for direkte, men ikke hæmningsløst at sige alt, man tænker, uden hensyn til andre.

 10. Mangel på initiativ

  Det er normalt at have en dag, hvor man ikke orker det store, men ikke at trække sig fra sociale sammenhænge og interesser, man før gik op i.

 

Reagér tidligt

Jo tidligere demens opdages, jo større er muligheden for at forhale symptomerne og forblive frisk i længere tid, og dermed sikre en større indflydelse på egen fremtid.

Har du mistanke om demens, er første skridt at henvende sig til egen læge. Her vil lægen vurdere, om der basis for at udrede for demens – eller om de symptomer der findes, måske kan have en helt anden årsag.

Hvis lægen vurderer, at det er en god ide at udrede for demens, sender lægen en henvisning til en hukommelsesklinik, som varetager udredningen. Det tager ofte et halvt til et helt år at blive udredt for demens.