Vi vil være der hvor folk har behov for os

24.11.2017
Bandekonflikten berører mange mennesker omkring Mjølnerparken. Derfor er Døgnvagten og Københavnerteamet rykket derud i en skurvogn.

I skurvognen kan de yde rådgivning og støtte til beboerne. For beboere i Mjølnerparken har længe oplevet bandekonflikten på tæt hold. Det påvirker både voksne, børn og unge, der bliver klemt i en konflikt, som har været brutal og langvarig.

”Det er vigtigt, at vi viser, vi gerne vil være herude. Der er så mange dårlige historier fra området, men de fleste beboere er ikke en del af de dårlige historier, og der er mange, der har brug for hjælp”, siger Sebrina Blaaberg, socialrådgiver i Døgnvagten. 

Hun er en del af det team, der skal sidde i Center for Forebyggelse og Rådgivnings skurvogn. Skurvognen åbnede onsdag og er et forsøg på at rykke kommunen tættere på beboerne i Mjølnerparken. Den er derfor placeret på parkeringspladsen i det medieomtalte kvarter, og ansatte fra Døgnvagten og Københavnerteamet vil sidde klar til at vejlede og rådgive beboere tre dage om ugen. 

”Vi vil forsøge at skabe mere tryghed i Mjølnerparken, som længe har været tynget af bandekonflikten. Frygt og utryghed har mindsket bevægeligheden for beboerne, det vil sige, at der kan være ting, de ikke har fået gjort, som vi kan få samlet op på eller hjælpe dem i gang med”, siger Sami El Shimy fra Københavnerteamet.

Problemstillinger ud over bandekonflikten
Center for Forebyggelse og Rådgivning har gennem Sjakkets mangeårige arbejde med børn og deres familier i Mjølnerparken et godt kendkab til områdets beboere og de udfordringer, de står med i hverdagen. Disse udfordringer er ikke blevet mindre under den verserende bandekonflikt, men vejen til at få hjælp er blevet længere og mere besværlig. Den lange periode med utryghed har medført behov, der rækker langt ud over problemstillinger, der direkte omhandler bandekonflikten.

”Der er mange borgere i det her område, der ikke ved, hvordan de kan bruge kommunen, derfor rykker vi herud i en periode, og forhåbentlig kan vi bygge nogle broer og vænne borgerne til at benytte de kommunale tilbud, som konflikten har gjort mere og mere utilgængelig for områdets beboere”, siger Sami El Shimy.

Han fortæller, hvordan konflikten har medført øget fravær for de børn og unge, der går i skole, fordi de har været bange for at gå i skole i et område, hvor konflikten verserer.

”Vi kommer ikke som enkelte tilbud, men som Socialforvatningen i Københavns Kommune og alle de tilbud, det indebærer. Hvis et barn ikke kommer i skole, så hjælper vi der, det kan også være problemer som misbrug, udfordringer med beskæftigelse og meget andet”, siger Sami El Shimy.

Myndighed og opsøgende indsats lagt sammen optimerer hjælpen
Sebrina Blaaberg, der normalt sidder med sagsbehandling i Døgnvagten, var hurtigt til at melde sig til at skifte kontoret ud med en skurvogn. Hun er glad for, at det sker som et samarbejde med Københavnerteamet.

”De kender folk herude, og det giver os en åbning til dialog. Vi er myndighedssagsbehandlere og kender til kommunes muligheder og kan sende folk de rigtige steder hen og yde råd og vejledning”, forklarer Sebrina Blaaberg. 

Og netop den kombination er tanken bag skurvognen.

”Det er en fordel for os og beboerne, at vi har myndigheden med. De kan få tingene til at rulle lidt hurtigere. Normalt skal vi rette henvendelse, som kan tage tid, men med Døgnvagten herude kan vi i mange tilfælde løse beboernes udfordringer med det samme, så det ikke bare bliver en snakke-rådgivning”, siger Sami El Shimy.

Allerede første dag på parkeringspladsen er skurvognen blevet mødt med både skepsis og glæde. Sebrina Blaaberg håber, at de kan vende skepsissen og gøre en forskel for de mennesker, der bor i Mjølnerparken. 

”Jeg tænker, at mit arbejde er at give rådgivning og vejledning uanset, hvor folk er. Vi vil være der, hvor folk har behov for os. Og så håber vi, de vil bruge os”, siger Sebrina Blaaberg.

Indsatsen er i første omgang midlertidig og vil ophøre, når bandekonflikten forhåbentlig inden for en overskuelig fremtid stilner af. Center for Forebyggelse og Rådgivning håber dog på, at indsatsen kan skabe grundlag for en mere en mere langsigtet indsats målrettet de udfordringer, der er i området, og som ikke er blevet mindre under bandekonflikten.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.