Arkivnyhed - kan være forældet

Verdens øjne kigger mod det grønne København

01.02.2017
  • Foto af klimaløsningen på Tåsinge Plads.
  • Foto af klimaløsning på Tåsinge Plads
København har fokus på at skabe grønne løsninger og en by, der er til for borgerne. Det har skabt enorm international opmærksomhed

 og kommunens indsats er ifølge Dansk Industri uvurderlig.

For den almindelige københavner fylder byens udvikling og forandring måske ikke det store i tankerne i hverdagen. Gravearbejder her og der og ellers store metrobyggepladser, som så småt begynder at pakke sammen. Men set udefra gennemgår København en enorm forvandling, og byens grønne løsninger med mennesket i fokus har i den grad vakt international opmærksomhed. I 2016 modtog Teknik- og Miljøforvaltningens besøgstjeneste henvendelser fra 309 delegationer med i alt næsten 4.000 deltagende. Kåringen som verdens bedste cykelby har i sig selv tiltrukket delegationer og atter delegationer fra hele verden, men også byens mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad tiltrækker nysgerrige politikere og embedsmænd fra nær og fjern. Det samme gør de unikke klimatilpasningsløsninger, som har kastet samarbejdsaftaler med New York og Washington af sig.

Andre interesseområder er typisk Københavns satsning på intelligente trafiksystemer (ITS) og byens arbejde med at skabe verdens bedste by at bo i. Sidstnævnte er København adskillige gange blevet kåret til af det internationale livstilsmagasin Monocle for byens samlede fokus på at skabe livsværdi. Ved siden af har København alene i 2016 modtaget syv store priser. For eksempel modtog Superkilen den præstigefulde Aga Khan Award for arkitektur i De Forenede Arabiske Emirater, projektet The Soul of Nørrebro, en skybrudsløsning, vandt den skandinaviske Nordic Built Cities-konkurrence, og i London modtog København European City of the Year Award.

Københavns grønne dagsorden er en eksportsucces

Besøgene går dog ikke kun den ene vej. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell bliver ofte inviteret til konferencer i resten af verden som hovedtaler for at give input til, hvordan storbyer kan skabe grønne og bæredygtige løsninger. Og den opgave er essentiel for danske virksomheder. Det forklarer branchedirektør for Dansk Industri Energi, Troels Ranis:  

- Københavns partnerskab med erhvervslivet om at promovere sine løsninger internationalt er uvurderlig. Københavns Kommunes store engagement i at vise sine grønne løsninger frem for byer og partnere i udlandet har stor værdi for de firmaer, som udvikler og sælger løsningerne. Københavns Kommunes aktive indsats styrker dansk eksport af energiteknologi og andre intelligente byløsninger, fortæller Troels Ranis.

Samme oplevelse har man på Danmarks ambassade i Washington, som i flere tilfælde har inviteret teknik- og miljøborgmesteren:

- Samarbejdet med Københavns Kommune er helt afgørende for ambassadens indsats for såvel den grønne dagsorden som energieksporten til USA. Jeg vil gå så langt som til at sige, at København er en uerstattelig partner i vores forhold til amerikanske byer. Aftalerne med New York og Washington giver Danmark en helt unik eksportplatform på verdens største marked, som gør vores nabolande grønne af misundelse. En væsentlig årsag til succesen er, at København kan flyve repræsentanter herover og tale med deres modparter ansigt-til-ansigt. Det er dét, som har skabt et stærkt tillidsforhold, og som giver os muligheder for åbne døre for eksport, der ellers havde været lukkede, forklarer Danmarks ambassadør i USA, Lars Lose.

København har senest styrket sit fokus på at eksportere de grønne og bæredygtige løsninger til udlandet med programmet Copenhagen Solutions to Go. Formålet er at understøtte danske virksomheders interesser og eksportmuligheder i udlandet og dermed bidrage til at skabe grøn vækst og beskæftigelse. I den forbindelse skal København også lære af udenlandske byers erfaringer og samtidig dele Københavns resultater på den grønne dagsorden og derigennem markedsføre København i udlandet.

Aktuelt havde København i sidste uge Stockholms overborgmester på besøg for at se på grønne københavnske løsninger, og søndag ankommer Buenos Aires’ borgmester, som skal ud at cykle med Morten Kabell og blandt andet underskrive et letter-of-intent sammen med borgmesteren. Allerede nu, selvom det er lavsæson for besøgstjenesten, har besøgstjenesten 46 delegationer i kalenderen med gæster fra stort set hele verden.

Billederne er fra klimakvarteret på Østerbro, som er en af de skybrudsløsninger, som får stor international opmærksomhed.

 

Priser til København i 2016

  • The Aga Khan Award for Architecture. Superkilen modtog denne præstigefulde award d. 6. november i Al-Ain, United Arab Emirates.
  • The Academy of Urbanism European City of the Year Award 2017. D. 16. november modtog København titlen som European City of the Year Award ved en prisuddeling i London.
  • Nordic Built Cities. D. 3. november vandt projektet The Soul of Nørrebro/Hans Tavsens Plads den store nordiske finale afholdt i København.
  • European Prize for Urban Public Space. Københavns Kommune har i 2016 modtaget juryens særlige anerkendelse for at byen konsekvent prioriterer cyklister og fodgængere i byens rum. Prisuddelingen fandt sted i Barcelona.
  • The American Society for Landscape Architects Award for Excellence in Analysis and Planning, givet til Københavns Kommune for skybrudsplanen d. 24. oktober i New Orleans.
  • Guangzhou Award, for Sct. Kjelds klimakvarter. Prisen blev modtaget ved prisoverrækkelsen i Kina 5.-8. december 2016.
  • C40 Award for Adaptation in Action. København modtog prisen som en anerkendelse for arbejdet med den store skybrudsplan. Prisen blev uddelt i forbindelse med C40s topmøde i Mexico City 1. december 2016.

 

I dag bor ca. 50 pct. af verdens befolkning i byer, og byerne er ansvarlige for 70 pct. af den globale udledning af CO2. I 2050 vil næsten 70 pct. af verdens befolkning bo i byer.

Interessen for København handler oftest om energipolitik, arkitektur, byplanlægning, bæredygtighed, klimatilpasning, mobilitet og smart city-løsninger.

I 2015 modtog Teknik- og Miljøforvaltningens besøgstjeneste henvendelser fra 299 delegationer med i alt 3.335 deltager. I 2016 var tallet steget til 309 delegationer og 3.938 deltagere.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.