Arkivnyhed - kan være forældet

Unge kriminelle kan varetægtsfængsles i hjemmet

13.02.2015
Varetægtsfængsling i hjemmet er et forsøg på at beskytte unge, er sigtet for kriminalitet, imod skadelig påvirkning i de hårde institutioner

Hvert år anbringes omkring 100 unge mellem 15 og 17 år på en sikret institution, fordi de er sigtet for kriminalitet. Det er et stort indgreb, som kan have negative konsekvenser og være skadeligt  for den unge. Derfor har Københavns Socialforvaltning udviklet et projekt, hvor domstolen kan afgøre at den unge kan være varetægtsfængslet hos sin familie.

"Det er afgørende, at vi får fat i de unge, mens sagen efterforskes, og før de forhærdes i det til tider ret hårde sikrede institutionsmiljø. Det handler jo om at få de unge tilbage på ret spor , så de ikke gør det igen," siger Anne Steenberg,  myndighedschef i Børnefamiliecenter København, Københavns Socialforvaltning.

Der vil være en række indgribende og meget konkrete krav, som både den unge og familien skal overholde til punkt og prikke. Det kan være:

  • at skolearbejdet skal passes hver dag
  • at den unge altid skal være ledsaget af en forælder i offentligt rum
  • at den unge skal følge et pædagogisk projekt
  • at den unge skal være i konstant kontakt med sin støtte/kontaktperson eller sagsbehandler.

"Hvis den unge så meget som blinker med øjnene og træder ved siden af denne aftale, som  både den unge og forældrene underskriver, så ryger den unge tilbage i varetægt i surrogat på den lukkede institution," siger Anne Steenberg.

Det er kun unge kriminelle, der ikke tidligere har begået alvorlig kriminalitet, som er motiverede, som har familie og netværk, der vil medvirke, og som er i stand til indgå i en række forpligtende aftaler omkring job, uddannelse m.v., der kan komme ind under denne ordning.

Læs mere om Pilotprojekt – kortere tid i varetægt

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.