Arkivnyhed - kan være forældet

Unge i København vil gerne uddanne sig

31.10.2017
Unge københavnere vil gerne have en ungdomsuddannelse, men forskellige forhold spænder ben for dem i uddannelsessystemet, viser ny rapport.

Unge københavnere mellem 15-22 år er bevidste om, at uddannelse er en nødvendighed i det danske samfund, men forskellige forhold sætter barrierer, når det gælder om at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse. Det viser en ny rapport, som Danmarks Evalueringsinstitut EVA har foretaget for Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

Rapporten præsenterer tre grupper af unge københavnere:

  • de foreløbigt afklarede
  • de gymnasiepressede
  • de uddannelsesflakkende

Grupperne orienterer sig forskelligt mod en ungdomsuddannelse og bakser med forskellige barrierer, som står mellem dem og ungdomsuddannelsen.

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev siger:
”Vi søger hele tiden viden om, hvordan vi i kommunen bedst hjælper vores unge videre til en ungdomsuddannelse. Rapporten er et element i det samlede billede af, hvordan vi skal arbejde med at motivere de unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse.”

Det går fremad

Andelen af københavnske unge, der er i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter afsluttet 9. klasse er stigende. Den udvikling arbejder kommunen målrettet på at fastholde og accelerere.

Derfor er byens skoler og fritidscentre begyndt at systematisere arbejdet med at vejlede de unge og opbygge skolernes kapacitet på området, så de unge i højere grad får valgt rigtigt, når de skal vælge en ungdomsuddannelse efter 9. klasse. Der er fx etableret et netværk af uddannelsesvejledere, lærere i udskolingen og pædagoger fra fritidsordningerne, som i fællesskab udvikler nye måder at vejlede de unge på, og i netværket deles viden og erfaringer.

Hjælp til at finde sin motivation

Erfaringerne fra arbejdet med de unge i Københavns Kommune viser, at det i højere grad handler om at hjælpe de unge med at få fat i sig selv, så de ser sig selv som nogle, der både kan og vil bidrage til samfundet. Tidligere har fokus i vejledningen været på at hjælpe de unge med at afklare og vælge, hvad de gerne vil være.

Pia Allerslev, børne- og ungdomsborgmester siger:
”Vi tror på, at hvis vi kan hjælpe de unge med at finde ind til deres drømme og talenter, så følger ønsket om en uddannelse automatisk efter.  Med rapporten har vi fået bekræftet, at medarbejderne omkring de unge spiller en meget vigtig rolle i arbejdet med at finde ind til deres motivation.”

Kontakt

Anni Lundqvist, pressechef, Børne- og Ungdomsforvaltningen, mail ec5q@buf.kk.dk, mobil 25 26 41 63.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.