Arkivnyhed - kan være forældet

Teenagere trives i familiepleje

22.11.2012
De fleste unge er glade for at bo i deres plejefamilie, og mange får en særlig tilknytning til deres plejemor, selv om de bliver anbragt i en sen alder. Det viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Familiepleje i Københavns Kommune.

De fleste anbragte unge har stor glæde af at bo i en plejefamilie. Alligevel er det de færreste teenagere, der bliver anbragt i familiepleje. På landsplan var det kun 18 pct. af de nyanbragte teenagere, der kom i familiepleje i 2011. I Københavns Kommune var andelen helt nede på 13 pct. 


En del af en familie

Denne praksis skyldes bl.a. forestillingen om, at teenagere med tilknytningsskader og andre vanskeligheder ikke kan knytte sig til en ny familie. Men undersøgelsen fra Videnscenter for Familiepleje viser, at langt de fleste unge, der er blevet anbragt som teenagere (78 pct.), enten er glade eller meget glade for at bo i deres plejefamilie, og 42 procent af de unge nævner deres plejemor som en af de personer, de er allermest knyttet til. 

”De unge fortæller selv, at de sætter stor pris på den omsorg de får hos plejefamilien og det at være en del af familien på lige fod med plejeforældrenes egne børn. Flere af dem bliver i øvrigt så glade for dem, at de omtaler dem som søskende,” fortæller Mette Larsen, der er leder af videnscentret. 

Selv om unge, anbragt før teenagealderen, er endnu gladere og mere knyttet til deres plejefamilie, så dokumenterer undersøgelsen, at teenagere i høj grad kan få et tæt forhold til deres plejefamilie, og at langt flere unge fremadrettet kan få glæde af familiepleje. 

Fakta

Rapporten Teenagere i familiepleje – set fra anbragte unge og plejefamiliers perspektiv kan downloades fra Center for Familieplejes hjemmeside