Arkivnyhed - kan være forældet

​Sydhavns cirkulære genbrugscenter åbner næste lørdag

06.05.2019
  • ""
    Foto: Troels Heinen, Københavns Kommune
Nu bliver det langt lettere at sende udtjent elektronik, gamle møbler og andre materialer videre til genbrug.

København får et helt nyt genbrugscenter i Sydhavn, som ud over at modtage affald til genanvendelse også sætter fokus på cirkulær økonomi igennem bl.a. salg af genbrugsmaterialer, workshops og debataftner, ligesom centret rummer et testlaboratorium for iværksættere og undervisning for skoleklasser. Københavns Kommune og ARC indvier det nye genbrugscenter lørdag den 11. maj.

Sydhavn Genbrugscenter er meget mere end den klassiske genbrugsstation, hvor man svinger forbi, når man har ryddet ud i gemmerne og skal have sorteret sit gamle affald. Det nye center, der er udformet som et uendelighedstegn, er bygget af genbrugsbeton fra den gamle skorsten ved Amagerværket, som tidligere tårnede sig mere end 150 meter op i horisonten. Ud over at være en almindelig genbrugsstation, er centret indrettet med et væld af funktioner og aktiviteter, som har fokus på, hvordan man kan genbruge flere af de ting, der ellers ville blive smidt ud. Der er blandt andet et testlaboratorium, hvor iværksættere arbejder med at udvikle cirkulære forretningsideer, som fx genopfyldelige shampooflasker støbt af affaldsplast eller kjoler af aflagte skjorter. Og de yngste københavnere får også mulighed for at lære alt om affald og genbrug i centrets besøgs- og skoletjeneste.

 

Når kunderne ankommer til Sydhavn Genbrugscenter, vil de blive modtaget af en genbrugsvejleder i den indgang, som kaldes Slusen. Her hjælper genbrugsvejlederne med at screene materialerne, og en del af materialerne vil gå videre til Københavns Kommunes iværksætterprojekt, hvor iværksættere får lejlighed til at udvikle produkter af materialerne i centrets testlaboratorium. Målet er, at 20 procent af alt det affald, der indleveres på Sydhavn Genbrugscenter, bliver genbrugt direkte i 2024. I dag genbruges i gennemsnit 4 procent af alt det affald, der indleveres på byens genbrugsstationer.

Hos ARC, som er ejet af blandt andet Københavns Kommune, glæder bestyrelsesformand Susan Hedlund sig til indvielsen af Sydhavn Genbrugscenter.

'Det er et flot byggeri, der er med til at løfte mulighederne for genanvendelse og genbrug i Sydhavnen. Jeg er særlig stolt af, at Sydhavnens borgere bliver de første i Københavns Kommune, der er med til at udfase fraktionen småt brændbart. Affald, der kan genbruges, skal genbruges,' siger Susan Hedlund, som dermed sigter til, at genbrugsstationen er den første i ARC’s område, der ikke vil have småt brændbart som en mulighed.

 

Vær med til at åbne genbrugscentret

ARC og Københavns Kommune indvier centret lørdag den 11. maj fra kl. 10.30 - 12.30. Her kan du kan deltage i workshops, se det smukke byggeri og høre mere om genanvendelse og genbrug, mens der er skattejagt for de mindste. Der vil være også være morgenmad, kaffe og is. Derudover underholder Clara Vuust Trio.