Arkivnyhed - kan være forældet

Rollespil skal bringe borgere med handicap tættere på beskæftigelse

16.05.2017
Job-Amok er et nyt kursus for borgere med handicap, hvor rollespil bliver brugt som en metode.

”Hvis en chef fx ikke taler pænt til mig, så siger jeg bare: ”Jeg vil gerne have det rigtigt forklaret”. Andre gange har jeg lært bare at grine af det, når jeg bliver irriteret på en chef.” Det fortæller Dan, som er med på det første hold af kursister, som har gennemført et kursus i Job-Amok

Job-Amok er et kursus i Akademiet, hvor eleverne øver opgaver inden for konference, café og rengøring. Lige så vigtigt er det, at deltagerne gennem rollespil får til opgave at afprøve og illustrere forskellige arbejdssituationer for hinanden. Det gav fx Dan mulighed for at arbejde med lige præcis de arbejdssituationer, som var svære for ham at navigere i, fortæller underviser og pædagog Maybritt Finne Bonde.

”Det hjælper Dan til bedre at kunne håndtere konflikter med arbejdsgivere, som tidligere gjorde ham både vred og frustreret”. 

Hvordan tror du din chef vil reagere, hvis du siger: ”det kan du selv gøre og går din vej”? Eller hvis du siger: ”jeg har brug for at få det forklaret igen”? Det er eksempler på spørgsmål, som elever og undervisere kan hjælpe hinanden med at finde svar på ved hjælp af rollespil og praktiske øvelser. 

En fiktiv arbejdssituation kan fx handle om, at en medarbejder spilder mælk på gulvet og forlader rummet. Hvorefter chefen efterfølgende får at vide, hvem der har spildt på gulvet, og derfor vælger at konfrontere medarbejderen med et spørgsmål om, hvorfor at han ikke har tørret opefter sig. Det er nu kursisternes opgave at komme med flere forskellige mulige svar på, hvad medarbejderen kan, og hvordan konflikten kan håndteres på den mest hensigtsmæssig måde. 

En effektiv metode

Maybritt Finne Bonde er ikke i tvivl om, at de med rollespil og dramaøvelser har fundet et redskab og en metode, der kan give borgerne et ekstra skub i deres udvikling.

”Gennem rollespil giver vi borgerne redskaber til at håndtere konflikter, styrke deres sociale strategier og bryde med uhensigtsmæssige handlingsmønstre. Vi ser på borgerne med nye øjne, går til dem på en ny måde og samarbejder med de tilbud, som borgerne er tilknyttet. Det virker og det øger livskvaliteten hos borgerne!”

Ifølge Dan har kurset lært ham, hvordan man taler til folk, stiller borde og stole op efter bestilling og gør klar til konferencer. For at bestå eksamen skulle han til slut op til en gruppeeksamen, hvor de hver især skulle løse et par praktiske opgaver. Dan bestod efter at have arrangeret borde og stole korrekt og lavet kaffe klar til et fiktivt møde. Det betyder rigtig meget for Dan, at han modtog et diplom efter at have gennemført kurset:

”Nej, er det rigtigt tænkte jeg. Det var så, jeg fik tårer i øjnene. Jeg var bare så stolt," fortæller Dan, som i dag arbejder på lageret i det beskyttede beskæftigelsestilbud Genbrugsriget i Sundby Væksthus.

Fakta om Akademiet

Akademiet er et tilbud under Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse, som er målrettet borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse. I Akademiet kan borgere få afklaret og styrket deres kompetencer på forskellige kurser med det formål, at de kommer gradvist tættere på det ordinære arbejdsmarked. 

 

 

 

 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.