Arkivnyhed - kan være forældet

Regeringen vil fjerne særtilskud målrettet Københavns stofmisbrugere og hjemløse

28.09.2016
Regeringen vil afskaffe to faste tilskud på 58 mio. kroner, der går til at drive en række tilbud til de mest udsatte borgere i København

Overborgmester Frank Jensen har allerede skrevet til alle satspuljepartierne og appelleret til ikke at støtte forslaget.

I København bor 10 procent af Danmarks befolkning, men en fjerdedel af alle Danmarks hjemløse og stofmisbrugere. Derfor har Social- og Indenrigsministeriet siden 2003 givet København et særtilskud, der skulle bidrage til at sikre omsorg og tryghed for byens hjemløse, stofmisbrugerne og andre svært socialt udsatte.

Den samlede støtte til København har årligt udgjort 58 millioner kroner, men de penge vil regeringen nu fjerne.

Se oversigt over de tilbud, der pt. finansieres af de to særtilskud til Københavns Kommune til nederst her på siden.

Overborgmesteren opfordrer til ikke at støtte forslaget

Endnu er det dog uvist om satspuljepartierne vil følge ministerens indstilling. Overborgmester Frank Jensen har skrevet til satspuljepartierne og opfordret til, at de går imod en afskaffelse af særtilskuddet til de københavnske tilbud. Det er overborgmester Frank Jensens såvel som socialborgmester Jesper Christensens opfattelse, at tilskuddet er med til at finansiere vigtige sociale indsatser, og at konsekvensen af afskaffelse i værste fald kan blive alvorlige for nogle af byens udsatte.

Ressourcedirektør i Socialforvaltningen Anders Kirchhoff understreger, at der ikke er noget, der er afgjort endnu.

"Foreløbig er overborgmesteren gået stærkt ind i sagen og appellerer til Christiansborg. Dernæst skal det endelig forhandles på plads i finansloven. Hvis så, at folketinget - hvilket vi ikke håber - helt eller delvist følger regeringens indstilling, så udestår hele den politiske prioriteringsøvelse på Rådhuset stadig”, siger han.