Arkivnyhed - kan være forældet

Radikaliserings-konference: Samarbejdet på tværs af vores systemer skal styrkes

16.12.2015
Københavns Kommune inviterede mandag d. 14. december til konference om, hvordan vi kan forebygge radikalisering.

Ifølge politiets tryghedsindeks er der ikke meget, der tyder på, at danskerne generelt er bange for at færdes i samfundet. Den seneste opgørelse viser, at knap 90 % føler sig trygge.  Men ifølge PET er truslen om terror er ikke desto mindre høj, og antallet af såkaldte bekymringshenvendelser til Københavns Kommune er steget markant. Det fik i starten af året kommunen til at styrke sin anti-radikaliseringsindsats og øge samarbejdet med blandt andre Kriminalforsorgen, PET og SSP.

Styrket samarbejde
På dagens konference var de deltagende talere og eksperter dog ikke i tvivl om, at der er brug for endnu mere samarbejde mellem de mange institutioner og organisationer, der arbejder med unge. Vi skal blive bedre til at dele vores viden fx når en borger flytter til en anden kommune.  Vi skal desuden inddrage civilsamfundet og ikke mindst lytte til de kritiske røster. Og så ligger der ifølge PET en stor opgave i at overvåge og forstå, hvordan de unge kommunikerer på nettet, og hvordan radikale grupper forsøger at rekruttere nye medlemmer.

Ingen nemme løsninger
En anden fællesnævner i dagens debat var budskabet om, at det er den forebyggende og langsigtede indsats, der batter.

”Kampen mod den øgede radikalisering i vores samfund er et langt sejt træk. Der er ingen nemme løsninger. Det kræver en forebyggende social indsats og fokus på uddannelse og job. Men vi skal samtidig være i stand til at reagere hurtigt på konkrete bekymringshenvendelser, for når først den enkelte er radikaliseret, så er det enormt svært at rette op på igen, siger Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev.

Dagens talere bestod af:
Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev
Københavns overborgmester Frank Jensen
Centerchef for Forebyggelsescentret PET, Henrik Bjelke Hansen
Kontorchef i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Karin Ingemann
Direktør i Victims of Terrorism Guillaume Denoix de Saint Marc

I ekspertpanelet sad:
Sekretariatschef i SSP København, Tommy Laursen
Forsker i DIIS, Ann-Sophie Hemmingsen
Journalist og forfatter, Jakob Sheikh

Læs anbefalingerne fra ekspertgruppen