Arkivnyhed - kan være forældet

Nyt grønt mødested rundt om Den Frie Udstillingsbygning

14.12.2016
En ny have og et nyt kunstværk omkranser nu Den Frie.Haven åbner med en afsløring af kunstværket og solooptræden fra Bisse.

Haveanlægget om Den Frie Udstillingsbygning står nu færdig, efter at Københavns Kommune har gennemført en større fornyelse hen over efteråret. Haven er blevet beriget med et nyt kunstværk Det Ægyptiske Æg af Sophia Kalkau, og fredag den 16. december indvier teknik- og miljøborgmester Morten Kabell haven og afslører kunstværket.

'Med fornyelsen af haven omkring Den Frie Udstillingsbygning har vi skabt et grønnere rum med plads til at koble af. Opholdmulighederne er blevet forbedret med både bænk og trædæk, og vi har plantet flere træer. Vi er gået fra et til dels trist, mørkt og utrygt område til et indbydende grønt landskab med et fornemt kunstværk som en central del af oplevelsen. Jeg er sikker på, at haven fremover vil blive en oase for særligt de lokale, og derfor vil jeg ønske både københavnere og i særdeleshed østerbroere tillykke med forvandlingen af haveanlægget om Den Frie Udstillingsbygning,' siger Morten Kabell.

Den nye have er skabt som et attraktivt, grønt byrum omkring Den Frie. Den inviterer til ophold og aktiviteter, og med mulighed for udendørsservering fra caféen under udstillingsbygningen. Haven har bl.a. fået en 20 meter lang bænk, formet som en elliptisk bue, der omkranser det store gamle bøgetræ på hjørnet af Oslo Plads og Øster Voldgade. Længere nede i haven er der anlagt små bakker med træer samt to store siddeplinte, der også kan bruges som scenepodier. Haven er udviklet i dialog med Den Frie, caféforpagter, Nyboder Skole samt Hotel Østerport. Fornyelsen af haven er sket med respekt for de oprindelige tanker om haven som en grønning, samtidig med at nuværende funktioner som cafe og adgang til magasinkælder er tænkt ind.

Et kunstværk på 17 ton

I haven finder man kunstværket Det Ægyptiske Æg, der er skabt med en nær relation til udstillingsbygningen. Den Frie Udstillingsbygning er tegnet af Jens Ferdinand Willumsen som bl.a. hentede sin inspiration til bygningen i det ægyptiske tempel, i tidens strømninger – art nouveau og jugend stilen og i den nordiske træpavillon. Sophia Kalkaus værk er skåret ud af en 42 tons stenblok, fundet i et stenbrud i Sverige og drejet og affræset i Tyskland. Kunstværket er næsten 2 meter højt og vejer 17 ton.

'I forlængelse af sporene fra de gamle ægyptere var min ide at lægge en matslebet sort sten, et ægyptisk æg i haven – en ellipsoide i svensk diabas. Ovalen har sit afsæt i bygningens grundplan, med de ottekantede udstillingssale og i den høje pyramidestubsokkel. Ægget ligger på en stenbase, hvori der er indfældet et ornament, en fri bearbejdning af udstillingsbygningens grundplan, en krystallinsk figur', fortæller Sophia Kalkau.

Havefest og åbent hus

Selvom december ikke er den oplagte måned for en havefest, bliver haven og det nye kunstværk fejret med taler, noget at varme sig på og en solooptræden af musikeren Bisse fredag den 16. december kl. 15.30-17.00. Efter indvielsen holder Den Frie åbent hus med fri entre til kunsthallens udstillinger.

Program for indvielsen:

  • 15.30 Haven åbner med musik og varmt at drikke.
  • 15.30 Rundvisning i haven v. landskabsarkitekt Torben Schønherr.
  • 16.00 Taler og afsløring af kunstværk v. Kirse Junge-Stevnsborg – kunstnerisk leder på Den Frie, Eva Steen Christensen - Statens Kunstfond, Morten Kabell - Teknik- og miljøborgmester og Sophia Kalkua, der har skabt Det Ægyptiske Æg.
  • 16.30 Solooptræden: Bisse.
  • 17.00-18.00 Åbent hus i Den Frie Udstillingsbygning

Fakta

  • Haven er fornyet for 2,8 mio. kr. og tegnet af Torben Schønherr.
  • Haven omkring Den Frie Udstillingsbygning er ejet af Københavns Kommune
  • Kunstværket er blevet til med en donation på 1,8 mio. kr. fra Statens Kunstfond.
  • Kunstværket Det Ægyptiske Æg er 3 meter langt, 1,9 meter højt og vejer ca. 17 tons.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.