Arkivnyhed - kan være forældet

Nye hænder bag rattet i Fixelancen

21.08.2017
Socialudvalget har besluttet, at foreningen Brugernes Akademi overtager Fixelancen. De vil bl.a. bruge den til at bekæmpe hepatitis C.

I Danmark er 70 procent af alle med hepatitis C stofbrugere eller tidligere stofbrugere. Smitte sker f.eks. ved at dele kanyler, men mange opdager ikke, at de er smittede, for ofte har man ikke nogen symptomer.  Uden behandling kan sygdommen udvikle sig til skrumpelever eller leverkræft og medføre leversvigt. Behandlingen består i at tage piller dagligt i 12 uger, og mere end 90 % bliver fri for virussen.  

Siden 2014 har Socialforvaltningen i samarbejde med Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet tilbudt stofbrugere at blive testet for hepatitis C, når de møder op i kommunens rusmiddelcenter. Tilbuddet når imidlertid kun en lille del af de københavnske stofbrugere. 

Derfor vil Brugernes Akademi, som er en frivillig forening for og af stofbrugere, opsøge stofbrugerne, hvor de er. Fixelancens fortid som mobilt fixerum har gjort den kendt og accepteret blandt stofbrugerne. Brugernes Akademi håber derfor at få kontakt med flere af de stofbrugere, som ellers ville være svære at nå med tilbuddet om at blive testet for hepatitis C.

Sundhed på fire hjul
Brugernes Akademi ønsker at samarbejde med sundhedspersonale om at tilbyde stofbrugere at blive testet for hepatitis C. Inspirationen til det opsøgende sundhedsarbejde har de hentet dels fra Røntgenbussen, en rullende røntgenklinik, som opsøgte socialt udsatte i kampen mod tuberkulose, og fra Frankrig, hvor man med stor succes har mobile hepatitis C-klinikker, hvor man kan blive testet og efterfølgende scannet for leverskader. 

Fixelancen skal ikke kun være et omkringkørende våben i kampen mod hepatitis C, men også tilbyde stofbrugere juridisk rådgivning. Brugernes Akademi har allerede fået tilsagn fra flere private virksomheder om penge til at holde det nye tilbud kørende.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.