Arkivnyhed - kan være forældet

Ny vidensbase om hjerneskade

17.08.2015
Nu kan sundhedspersonale og andre interesserede i hele landet nemt få viden om rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade.

Københavns Kommune har sammen med Center for Hjerneskade udviklet en ny digital vidensbase, der er et gratis tilbud og den første af sin slags i Danmark.

I vidensbasen er der blandt andet 20 forskellige cases med personer, der er ramt af en hjerneskade, som kan bruges til refleksion. En af dem beskriver en 23-årig mand, der får en hjerneblødning og efterfølgende ikke kan genkende sin familie. Ved hjælp af casen kan sundhedspersonalet så få indblik i, hvad de skal være opmærksomme på i sådan en situation. På den måde får sundhedspersonalet brugbar viden, de kan bruge i praksis.

Den nye vidensbase er et nyttigt redskab for alle, der møder hjerneskaderamte i deres arbejde, som blandt andet sagsbehandlere og forsikringsselskaber – og også pårørende kan have gavn af den. Theresa Linnea Markenvard, der er projektleder i Afdeling for Rehabilitering i Københavns Kommune, ser flere muligheder med vidensbasen.

– Vi har lavet vidensbasen for, at alle, der møder hjerneskaderamte personer i deres arbejde enten dagligt eller blot en gang imellem, kan få inspiration, vejledning og viden om rehabilitering af mennesker med hjerneskade. Desuden kan sundhedspersonale eller andre faggrupper sammen drøfte håndtering af forskellige situationer ud fra de mange cases, der er beskrevet i vidensbasen, siger hun.

Vidensbasen stiller også en række videoforedrag til rådighed, hvor du fx kan få mere viden om amnesi, apopleksi og afasi eller, hvordan centralnervesystemet fungerer.

– Personale kan både repetere viden og erfaring fra kompetenceudviklingskurser og opkvalificere sig, hvilket fx kan være en fordel, når nye medarbejdere bliver ansat. Tanken er dog ikke, at vidensbasen skal kunne erstatte et kursus, siger Theresa Linnea Markenvard.

Endelig byder den nye vidensbase på en søgefunktion med 300 ord om hjerneskaderehabilitering, som man kan søge i, hvis man fx vil have forklaret et begreb, der bliver brugt i en journal. Søger man endnu mere viden, er der i vidensbasen også links til andre sider med mere information.

Den digitale vidensbase vil løbende blive opdateret med nyt fagligt indhold og nye opslagsord til søgefunktionen.