Arkivnyhed - kan være forældet

Ny pantløsning skal gøre en forskel

10.06.2015
  • Københavns Kommune
Fra i dag kan du møde nyt udstyr i bybilledet: en pantholder til flasker og dåser på udvalgte skraldespande.

Fra i dag kan du møde nyt udstyr i bybilledet. I flere områder testes en pantholder placeret på udvalgte skraldespande, hvor man kan sætte sin flaske eller dåse i stedet for at smide den ned i skraldespanden. Hvert år forsvinder pant for 166 millioner kroner, et tal der er stigende, og det skal den nye løsning være med til at ændre på.
 
Københavnere, pendlere og turister er blevet rigtig gode til at hjælpe med at holde byen ren – og måske også lidt for gode. Hvert år forsvinder der på landsplan pant for 166 millioner kroner, og en del af denne pant ender i de københavnske skraldespande. En del af panten bliver fisket op af flaskesamlere, men en hel del går stadig til spilde, og det er en af grundene til, at du fra i dag kan møde pantholder på skraldespandene i tre områder i hovedstaden. På Halmtorvet, foran Hovedbanegården og på Sønder Boulevard er udvalgt til forsøgsområder, og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) glæder sig til at se effekten af forsøget:
 
- Med pantholderne får vi gjort flere ting med et meget enkelt tiltag. Vi sørger for en højere grad af affaldssortering og genanvendelse og gør dermed noget for miljøet, vi holder byen ren, og samtidig gør vi livet lidt lettere og skaber lidt mere værdighed for nogle af vores udsatte borgere, som har pant som en vigtig del af deres indtægtskilde, siger Morten Kabell.

Pantholderne er et resultat af et samarbejde mellem Dansk Retursystem, Københavns Kommune, Pantbørsen og lokale borgere m.fl. under navnet KbhPant.

Ideen blev til virkelighed sidste sommer, hvor en gruppe borgere satte hjemmelavede trækasser op ved byens skraldespande for at samle panten til flaskesamlerne. Den slags er tidligere set i andre storbyer, men det er så vidt vides første gang, at en kommune aktivt deltager i sådan en løsning. En af initiativtagerne bag projektet, Michael Lodberg Olsen, ser stort potentiale i pantholderne:

- Hvis de kan blive en succes i København, kan de også blive en succes i Aarhus, Odense og Aalborg. Det er en super billig måde at øge genbrug på og samtidig give byens udsatte en mere værdig adgang til de livsnødvendige pantpenge. Vi håber, det vil brede sig som ringe i vandet til andre byer, der vil tage socialt ansvar for udsatte borgere og gøre noget for miljøet, lyder det fra Michael Lodberg Olsen.

Testperioden skal løbe til og med august 2015, og hvis det viser sig, at pantsamlere, københavnerne og byens gæster tager godt imod ordningen, så er planen at udvide antallet af byens affaldskurve med den påsatte pantholder.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.