Arkivnyhed - kan være forældet

Ny opgørelse: København er Danmark største kommunale øko-køkken

23.05.2016
Fra at være spist af med færdigretter får Københavnerne i dag hjemmelavede måltider, der er op til 90 % økologiske.

Det viser helt nye tal, som offentliggøres i dag. Overborgmester Frank Jensen (S) kalder resultatet et historisk løft af byens kernevelfærd.   

Mandag den 23. maj bliver Københavns 1.750 køkkenmedarbejdere hyldet på Københavns Rådhus.  Det gør de, fordi de siden 2007 er gået forrest i ambitionen om at gøre København 90 procent økologisk.

En ny opgørelse viser, at størstedelen af alle kommunens godt 900 kommunale køkkener i dag serverer 90 procent økologisk mad, og nogle steder er økologien endnu højere. Det gælder især vuggestuer, børnehaver og det store EAT-køkken, der hver dag sender mellem 5000-7000 portioner sund og frisklavet mad ud til byens folkeskolelever. Samlet set er Københavns økologiprocent på 88, og det gør København til Danmarks største kommunale øko-køkken.

København indkøber hvert år 11 ton fødevarer, og den høje økologiprocent har ikke betydet dyrere indkøb, fordi kommunen har tænkt nyt. Fra i stor stil at have klippet poser op og hældt frostvarer og halvfabrikata i gryderne laves maden i dag så vidt muligt fra bunden. Brødet er hjemmebagt og agurkerne hjemmesyltet, hvilket er langt billigere end at købe det færdigt. Samtidig lader køkkenerne grøntsagerne fylde mere og kødet mindre, de køber råvarer efter sæson - og så arbejder de selvfølgeligt målrettet for at undgå madspild.    

Overborgmester Frank Jensen er senere i dag vært, når de 1.750 køkkenmedarbejdere fejres på Københavns Rådhus.

”Omlægningen til økologi ligger helt i tråd med den grønne profil vi har i København. Kommunen er en stor aktør på fødevareområdet, og ved at gå foran på økologi værner vi om miljøet og er med til at sikre rent drikkevand uden pesticider”, siger Frank Jensen:

”Men nok så vigtigt har det høje ambitionsniveau konkret betydet højere livskvalitet for alle de borgere, der dagligt er afhængige af mad fra kommunen. For mig er det helt basal kernevelfærd, at vi kan servere sund og velsmagende mad på byens skoler, plejehjem, bosteder og daginstitutioner. Det fortjener medarbejderne, der har gennemført denne revolution i tallerkenhøjde, stor anerkendelse for”, siger overborgmesteren.

En økologisk madrevolution

Københavns Madhus har bistået kommunen med at gennemføre omlægningen. Københavns Madhus har blandt andet stået for rådgivning og efteruddannelse af køkkenmedarbejderne. Direktør Anne-Birgitte Agger kalder øko-løftet ’en sand madrevolution’.

”I de offentlige køkkener i København er økologisk mad ved at være hverdag, og så glemmer man måske, hvilken stor indsats der ligger bag ude i de mange køkkener. Jeg er stolt over, at vores offentlige gryder har slået alle sete økologiske rekorder”, siger hun:

”At have politikere, der har mod til at sætte en målsætning om 90% økologi er uhørt andre steder i verden – og samtidigt have 1.750 medarbejdere, der har mod på at realisere en så ambitiøs målsætning, er også unikt. Økologisk mad en del af en madrevolution og handler om, at vi som byboere tager et ansvar for den mad, landbruget producerer” siger Anne-Birgitte Agger.

FAKTA: Københavns øko-løft

  • I 2007 besluttede et enigt Borgerrepræsentation, at Københavns Kommunes samlede indkøb af fødevarer skulle være 90 procent økologisk ved udgangen af 2015. På daværende tidspunkt var kommunens samlede økologiprocent på 51 procent.
  • Med den samlede opgørelse er Københavns Kommune Danmarks mest økologiske kommune. Andre kommuner har en økologiprocent på højst 60 procent.
  • Omlægningen fra konventionel til økologisk mad er sket inden for køkkenernes eksisterende budgetter. Det vil sige, at de ikke har fået flere penge til at købe de dyrere økologiske varer.
  • På nær det store centralkøkken Københavns Madservice, der leverer til ældre hjemmeboende. Køkkenet er ’kun’ nået 60 procent økologi og har fået en ekstrabevilling for at nå dertil. For at omlægge yderligere vil det bl.a. kræve en ombygning af køkkenet.
  • Ved at lave maden fra bunden, købe varer i sæson, mindske madspild og bruge mindre kød, har det været muligt at få økologien op inden for de eksisterende budgetter.
  • I dag er størstedelen af kommunens ca. 900 køkkener 90 pct. økologiske – og nogle steder er økologiprocenten endnu højere. Det gælder fx vuggestuer, børnehaver og det store EAT-køkken, der samlet set har en økologiprocent over 90.
  •  Kommunens samlede økologiprocent er i dag på 88 procent. Det resultat skal fastholdes og fortsat udbygges. 

 

Kontakt