Arkivnyhed - kan være forældet

Ny fixelance indviet i dag

12.08.2014
En funklende ny fixelance blev i dag indviet ved en lille reception tæt på Sundhedsrummet på Vesterbro.

Knapt to år efter det mobile stofindtagelsesrum i en ombygget ambulance sluttede sig til Københavns Kommune, blev en funklende ny fixelance i dag indviet ved en lille reception tæt på Sundhedsrummet på Vesterbro.

Den nye fixelance er en stor Renault Master, som fra bunden er indrettet til formålet. Her har brugerne fået mere plads til at indtage deres stoffer end de havde i den meget mindre gamle fixelance, som nu er sendt på pension. Og også fixelancens sygeplejersker har fået mere albuerum. Udover de fire pladser til brugere, rummer den nye fixelance nemlig et lille adskilt personalerum.

I fixelancen kan udsatte stofbrugere indtage deres stoffer i trygge og rene rammer, overvåget af sygeplejersker, som også står parat med råd og vejledning og træder til med livreddende førstehjælp, hvis det går galt.

Tilbage i september 2011 etablerede den private forening, Foreningen Fixerum, et mobilt fixerum, der blev Danmarks første lovlige fixerum.  Kort tid efter fik foreningen det andet mobile fixerum på gaden. I sommeren 2012 blev det lovligt for kommuner at oprette fixerum, og i sensommeren 2012 overtog Københavns Kommune driften af de to fixelancer, som siden har haft 20.000 besøg. I foråret blev den første fixelance optaget som en del af Nationalmuseets faste samling.

”Når man står her med jeres funklende nye fixelance og ikke mindre end to stofindtagelsesrum inden for 50 meter, kan det være svært at forestille sig, at det kun er to år siden, det hele var ulovligt,” sagde socialborgmester Jesper Christensen i sin tale ved receptionen.

”I den allernærmeste fremtid skal fixelancen jo først og fremmest stå her, så hjulene skal ikke bruges så meget. Men snart håber og tror jeg, at vi får bedre mulighed for at drage nytte af, at fixelancen kan flyttes rundt. Uanset hvor mobilt det mobile fixerum ender med at blive, så er fixelancen kommet for at blive. Og man kan vel godt sige, at den fra og med i dag endeligt lægger sin fortid som civilt ulydhedsprojekt fra sig og træder ind som et fuldt integreret og effektivt led i kommunens samlede tilbud til byens misbrugere,” slog Jesper Christensen fast.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.