Arkivnyhed - kan være forældet

Nu starter vinteren i København

07.11.2016
Vintersæsonen med nattefrost og glatte veje er i gang. Vintertjenesten rykker med kort varsel ud og håndterer rim, frost og sne.

Vintertjenesten har stået klar siden midt i oktober til at rykke ud og håndtere rim, frost og sne på de kommunale veje. Vintertjenesten overvåger vejrsituationen i døgndrift og kan med kort varsel kalde det nødvendige mandskab på arbejde, når der skal saltes og ryddes sne. For at gøre byen fremkommelig og trafiksikker har Vintertjenesten op til denne sæson desuden justeret ruteplanlægningen, øget mængden af materiel og sat ekstra fokus på kommunikation til borgerne.

Store, trafikerede veje og cykelstier har højeste prioritet

For at gøre byen fremkommelig og trafiksikker har Vintertjenesten op til denne sæson desuden justeret ruteplanlægningen, øget mængden af materiel og sat ekstra fokus på kommunikation til borgerne.

Københavns Kommunes Vintertjeneste har tilknyttet 250 medarbejdere, der sørger for at salte, inden det bliver glat, og rydde sne over hele byen. Det er en stor opgave med i alt 745 km vej og 589 km cykelsti. Vejene ryddes i en prioriteret rækkefølge, hvor de store, trafikerede veje og byens cykelstier har den højeste prioritet, mens små boligveje bliver ryddet til sidst. Målsætningen er, at der er ryddet og saltet på cykelstierne og de store kommunale veje senest otte timer efter et snefald.

Saltning inden morgentrafikken

På en normal vinter er der relativt få dage med store snefald, så den primære opgave for Vintertjenesten er den præventive saltning, der oftest foregår om natten, så cykelstier og vejbaner er klar til morgentrafikken. Sidste vinter besluttede Vintertjenesten at justere sin risikovurdering, så der også saltes præventivt, selv om der ifølge prognoserne kun er en lille risiko for glatte veje. Store mængder rim kan nemlig hurtigt gøre cykelstierne glatte og farlige at køre på. Desuden har Vintertjenesten i denne sæson udpeget 120 km cykelsti, som er ekstra højt prioriterede ved snefald.

'Saltning og snerydning har meget stor betydning for, at byen er sikker at færdes i. Vi arbejder hver sæson på at forbedre vurderingen af data fra vejrprognoserne og vores ti målestationer for at undgå situationer med glatte veje. I år har vi desuden opmandet med otte nye traktorer, der bliver sat ind på de mest trafikerede cykelstier ved snefald, og vi har indledt et tættere samarbejde med Trafiktårnet, så trafikradioen på P4 hurtigere kan komme med meldinger om vintertrafikken i København. På den måde ved folk, hvad de skal forberede sig på, før de kører hjemmefra,' fortæller enhedschef Torbjörn Haggquist fra Vintertjenesten.

Ud over de otte nye traktorer har Vintertjenestens øvrige materiel også fået en opgradering, og kommunen har i løbet af sommeren indgået 163 nye kontrakter med de underentreprenører, som varetager saltning og snerydning sammen med Vintertjenestens egne medarbejdere. Disse underentreprenører stiller også med nyere materiel end tidligere.

Grundejerne har selv ansvaret 

Det er dog ikke kun kommunen, der skal være forberedt på vintervejret. Alle grundejere har selv ansvaret for at salte og rydde sne på fortovet foran deres ejendom, og på private fællesveje skal grundejerne desuden rydde ud til midten af vejbanen. Grundejerne kan med fordel salte præventivt for at undgå glatte fortove og for lettere at kunne fjerne sneen.

Du kan læse mere om dine pligter som grundejer, se kort over Vintertjenestens ruter og følge med i aktuelle meldinger om vintervejret på: www.kk.dk/vinter.

Her kan du holde dig opdateret om trafiksituationen 

  • www.vintertrafik.dk
  • via trafikradioen på P4 København
  • Trafikken Hovedstadens app, som Trafiktårnet opdaterer løbende.   

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.