Arkivnyhed - kan være forældet

Nu skal tøjet ud af forbrændingsanlæggene

07.06.2016
Nu har Københavns Kommune taget hul på at indsamle alle slags tekstiler til genbrug og genanvendelse.

Hver eneste måned smider vi tonsvis af brugbart tøj i skraldespanden, selv om det kunne være til gavn og glæde for andre. Nu har Københavns Kommune taget hul på at indsamle alle slags tekstiler til genbrug og genanvendelse.

Tekstilaffald har været en støt voksende affaldstype de seneste årtier. For selv om mange danskere for længst har vænnet sig til både at købe, sælge og donere brugt tøj og sko, så ryger tonsvis af utidssvarende og slidt tøj, sko og andre tekstiler i skraldespanden. I dag bliver kun halvdelen af tekstilerne i Danmark indsamlet, mens hele 44.500 ton tøj årligt ender i ovnene på forbrændingsanlæggene. Og det er synd og skam, for meget af det kan genbruges, hvis det håndteres rigtigt. Derfor har Københavns Kommune taget hul på at indsamle alle slags tekstiler på byens 5 genbrugsstationer og 6 nærgenbrugsstationer. Herfra distribueres tøj og sko videre til både direkte genbrug og genanvendelse.

'Mange danskere afleverer heldigvis i forvejen deres brugte tøj til nødhjælpsorganisationer, så andre kan få glæde af det. Men vi ved også, at rigtig meget tøj, sko og boligtekstiler ryger i skraldespanden - og det vil vi gerne gøre noget ved. Nu gør vi det nemt at aflevere alle slags tekstiler, også på nærgenbrugsstationerne, for de københavnere, der ikke har let adgang til genbrugsstationerne og genbrugsbutikkerne', siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Københavns Kommune skønner, at op mod 80 procent af de tekstiler, der bliver afleveret på genbrugsstationerne, vil kunne genbruges direkte under optimale forhold, mens de resterende 15 procent vil kunne genanvendes, blandt andet som råmateriale i nye tekstiler som fx tæpper og klude. Metoderne og systemerne til indsamling, genbrug og genanvendelse af tekstiler er under udvikling, og derfor vil Københavns Kommunes nye indsamlingsordning for tekstiler blive overvåget og evalueret i de kommende år. 

Find din nærmeste genbrugsstation

På genbrugsstationerne og nærgenbrugsstationerne modtages alle slags tekstiler, også det slidte og hullede, inkl. bælter, kludetæpper, sko og støvler, dyner, soveposer m.m. Der er gratis adgang for kommunens borger. Adresser og åbningstider kan findes på kk.dk/genbrugsstationer. 

Fakta

De seneste år er vores forbrug af tøj og andre tekstiler vokset med 30 procent. Hver dansker anskaffer sig i gennemsnit 16 kilo tøj og sko om året. Heraf er det kun cirka halvdelen, der bliver afleveret til genbrug. Resten – eller omkring 45.000 ton, ryger ud sammen med vores øvrige affald.

Tekstilproduktion hører til en af de mest forurenende i verden. Derfor giver det også i det lys rigtig god mening at forlænge tøjets levetid i stedet for at brænde det af.

Indsamling af tekstiler indgår i Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2018, der har som mål at reducere mængden af affald, der forbrændes med 20 procent og øge genanvendelsen til 45 procent i 2018. 

Ressource- og Affaldsplan 2018 kan læses og hentes på www.kk.dk/ressourceaffaldsplan

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.