Arkivnyhed - kan være forældet

Nu ruller bioaffaldsordningen videre til villaer og rækkehuse

20.11.2017
Udrulningen af bioaffaldsordningen til villaer og rækkehuse foregår bydel for bydel med start i uge 46 og afslutning i uge 4 i 2018.

Midt i november har hovedparten af Københavns etageejendomme fået leveret de nye køkkenkurve, bioaffaldsposer og affaldsbeholdere, så man kan sortere kartoffelskræller, kaffegrums, kyllingeben og øvrigt bioaffald fra til genanvendelse. Dernæst fortsætter udrulningen af bioaaffaldsordningen til alle de villaer og rækkehuse, som ikke allerede er med i den frivillige ordning, eller som har meldt fra. Udrulningen vil foregå bydel for bydel med start på Østebro i 46 og afslutning på Vesterbro i uge 4 i 2018. 

Bioaffaldsordningen omfatter som udgangspunkt alle københavnere, men husejerne har haft mulighed for at vælge ordningen fra, fx hvis de ikke synes, de har plads til beholderen i haven, eller hvis de har lavet en deleordning med naboen. Der er dog kun 3.400 ud af de i alt 15.700 adspurgte husejere, som har takket nej til ordningen, hvilket betyder, at kommunen skal rulle ordningen ud til cirka 12.300 rækkehuse og villaer. 

'Det er rigtig positivt, at så mange bakker op om at sortere bioaffald. Det kræver jo noget af den enkelte at omlægge vanerne hjemme i køkkenet, men vi ved, at flertallet af københavnerne faktisk gerne vil gøre den indsats. Det vil jeg gerne kvittere for, for det har jo en kæmpe betydning for miljøet og vores fremtid, at vi kan få genanvendt ressourcerne,' siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL). 

Villaer og rækkehuse har som nævnt haft mulighed for at sortere bioaffald siden 2015-16, hvor kommunen etablerede en frivillig bioaffaldsordning til husejerne. 5.700 husejere er med i den frivillige ordning, og allerede nu kan man se, at denne indsamling går over al forventning. I første halvår af 2017 har kommunen indsamlet næsten 30 % mere bioaffald end i sidste halve år af 2016, og forventningen er, at der i hele 2017 vil blive indsamlet mere end tre gange så meget bioaffald i hele 2017 som året før.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan samtidig se bunkerne af bioaffald vokse eksplosivt måned for måned, efter at etageejendommene er kommet med ombord. I august blev der indsamlet 188 tons bioaffald, i september 502 tons, og i oktober er der indsamlet 838 tons på den nye ordning. Forvaltningen forventer, at der i alt i 2017 bliver indsamlet godt 4.000 tons bioaffald, og når bioaffaldsordningen er fuldt oppe at køre næste år, regner forvaltningen med at sende mindst 10.000 tons bioaffald videre til genanvendelse. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.