Arkivnyhed - kan være forældet

Nu kan du både aflevere blød og hård plast

26.04.2017
Fra maj måned kan både blød og hård plast komme i den samme affaldsbeholder.

Indtil nu har københavnerne, når de sorterer husholdningsaffaldet, skullet skelne mellem den hårde plast, som man kan tromme på, og den bløde plast, som man kan binde knude på. Dvs. at brugte shampooflasker, drikkedunke og cd-hylstre godt kunne komme i plastbeholderen, mens plasticposer, bobleplast og slikemballage ikke måtte komme i. Det bliver der ændret på fra maj måned, for nu kan både blød og hård plast komme i den samme affaldsbeholder. Det vil gøre affaldssorteringen lettere for københavnerne, og det vil være til gavn for klimaet.

Plast er rigtig mange ting. Det er emballage fra madvarer, frugt og grønt, dunke fra drikkevarer, shampoo, milde vaskemidler, opvaskemidler og rengøringsmidler, cd-hylstre og bobleplast, plastikposer fra slik, plastikindpakning fra afskårne blomster og bakker til madvarer. For at de forskellige typer plast kan genanvendes  i nye produkter, skal de sorteres hver for sig. Dette sker på automatiske sorteringsanlæg, hvor plasten skal eftersorteres efter type. Hidtil har det været vanskeligt at få fx plastikposer eftersorteret for sig, men de pro­blemer er nu løst. Derfor kan man altså fremover aflevere blød og hård plast i samme beholder. Plasten skal dog være fri for fødevarer og være drypfri.

Tonsvis af plast og metal

Københavnerne er generelt rigtig gode til at sortere affald. De to nyeste typer affald, man kan sortere derhjemme, er plast og metal, og begge dele er blevet taget godt imod. I 2013 fik de første københavnere i etageejendomme mulighed for at aflevere hård plast til genanvendelse, og allerede det første år havnede der 263 tons plast i beholderne. Sidste år var det tal steget til 1285 tons, hvor også villaerne havde fået adgang til at sortere plast. Alene fra 2015 til 2016 steg genanvendelsen af plast med 33 procent. I 2013 fik beboerne i lejligheder samtidig adgang til at sortere metal i beholdere i gården. Første år kom der 322 tons i metalbeholderne, og i 2016, hvor villaerne havde fået den to-delte beholder til metal i det ene rum, nåede mængderne af metal op på 1136 ton. 

1 kilo genanvendt plast sparer klimaet for 4 kilo CO2-udledning. Det svarer til den mængde CO2, der udledes til miljøet, når et kraftværk afbrænder 30 kg kul. Så når du sorterer 1 kg plast og sender det til genanvendelse i stedet for at sende det til forbrænding, er du med til at begrænse klimaforandringerne.