Arkivnyhed - kan være forældet

Nu erstatter de første københavnske løsninger betongrisene

09.10.2017
Smuk genbrugsgranit er den første af en række afløsere for de knap så kønne betongrise i byrummet.

Teknik- og Miljøforvaltningen går nu i gang med at udskifte de knap så kønne betongrise med smuk, gammel genbrugsgranit fra Svanemøllehavnen og Statens Museum for Kunst.

Blandt københavnere, erhvervsdrivende og lokaludvalg har der længe været et ønske om at etablere nogle mere permanente, københavnske løsninger, som erstatning for de mange betongrise, der på Københavns Politi og PET’s anbefaling står i byrummet for at mindske risikoen for et terrorangreb med anvendelse af et køretøj.

I august vedtog Borgerrepræsentationen en konkret plan for, hvordan man kan udskifte og udsmykke betongrisene, og nu introducerer Teknik- og Miljøforvaltningen den første af en række løsninger, der kan udfylde funktionen som hastighedsdæmpende foranstaltning og samtidig bidrage positivt til byrummet.

I løbet af den næste måned vil ca. 50 af byens betongrise således blive udskiftet med smukke, gamle granitplinte, som også kan bruges til at sidde på. De første plinte er netop blevet sat op ved Rundetårn og Rosengården, og næste stop bliver Langelinie.
Al granit, der bliver brugt, er genbrug. De mindre granitplinte er tidligere blevet brugt som bolværk ude ved Svanemøllehavnen, mens de større granitelementer, som blandt andet vil komme op omkring Kvæsthusmolen, er fra den gamle granittrappe, der plejede at lede op til Statens Museum for Kunst.

Ude i byen bliver de forskønnende tiltag hilst velkomne:
'Det er afgjort et æstetisk løft af City med de nye granitplinte contra betongrisene. Jeg set dem opstillet i nærheden af Rosengaarden og Rundetårn, hvor de ikke misklæder områderne på samme måde som betongrisene. Jeg glæder mig dog også til, at blomsterkummerne bliver sat op, da det er et stort ønske blandt byens forretningsdrivende,' siger John Hansen, direktør i KBH K.

Plantekummer, udsmykning og andre nye løsninger 

I de næste måneder vil Teknik- og Miljøforvaltningen fortsætte arbejde med at udskifte de mange betongrise med mere københavnervenlige løsninger. Inden julehandlen sætter ind i udgangen af november, forventer forvaltningen således at have udskiftet ca. 60 betongrise med plantekummer med blomster eller træer, ligesom ca. 90 betongrise skal males, så de falder bedre ind i bybilledet.

Sideløbende har forvaltningen sat gang i arbejdet med at udvikle nyt byrumsinventar, der skal bidrage til at løse udfordringerne på de mest befærdede steder. Forvaltningen forventer at have prototyper klar til test foråret 2018.

Samtlige løsninger er godkendt af Københavns Politi.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.