Arkivnyhed - kan være forældet

Næsespray redder misbrugere fra overdosis

28.01.2016
Et pust med en særlig næsespray kan være nok til at redde misbrugere fra overdosis.

De seneste to år er misbrugere, socialarbejdere og politifolk blevet trænet i at bruge næsesprayen. Evalueringen fra projektets to første år udkommer den 28. januar. Den viser, at næsesprayen er en billig og effektiv måde redde liv og forhindre invalidering.  

Det er projektet REDLIV, der har testet næsesprayen. I alt er 600 misbrugere, pårørende, socialarbejdere og politifolk blevet uddannet i at bruge næsesprayen. Mindst 40 gange er sprayen blevet brugt til at forhindre potentielt dødelige overdoser. 

Overdoser er meget almindeligt blandt heroin/opioidbrugere. Den største risiko er manglende ilt til hjernen. I værste fald er iltmanglen dødelig, men selvom man overlever, er der stor risiko for skader i hjernen eller andre organer. Næsesprayen bremser med det samme stoffets virkning, og hjælper vejtrækningen tilbage til normalt niveau.

RED LIV er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Sundhedsstyrelsen, Aarhus Kommune, Glostrup Kommune og Odense Kommune. Formålet er at uddanne misbrugere og personer, der arbejder med misbrugere i at forhindre alvorlige konsekvenser af overdoser. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.