Arkivnyhed - kan være forældet

Mikrolån har hjulpet Ahmed på vej til sin egen butik

27.09.2013
Trods en skade i det ene ben med næsten konstante smerter til følge har Ahmed Bennaddi sagt nej tak til førtidspension og i stedet fået et mikrolån gennem Jobcenter København. Nu står han foran at overtage en halalslagter tæt ved sit og familiens hjem i Københavns nordvestkvarter.

”Jeg gør ikke det her for at blive rig, jeg vil bare kunne forsørge mig selv og min familie. Der skal være mad på bordet, mine børn skal have tøj på. Samtidig vil jeg heller ikke bare have penge for at gå rundt i cirkler, der skal ske noget.”Ordene bliver sagt med et fast blik i øjnene og en afdæmpet stolthed i stemmen af 47-årige Ahmed Bennaddi, der er dansk gift med to børn i teenageårene. Han kom hertil fra Marokko i 1990 og har siden ernæret sig som grønthandler på Israels Plads i 90’erne, rådgiver for børn og unge om kriminalitet, og senest har han haft et succesfuldt rengøringsfirma med flere større supermarkeder blandt kunderne. Og det uden at lade sig hæmme nævneværdigt af den alvorlige skade han pådrog sig i 1999, hvor han kom så slemt til skade med sit venstre ben, at han stadig har noget nær konstante smerter. I stedet har han grebet en af de muligheder, skaden har medført, nemlig tilbuddet om et mikrolån til eksempelvis opstart af virksomhed.I Jobcenter Københavns enhed for arbejdsfastholdelse sidder Henrik A. Hansen som virksomhedskonsulent med ansvaret for at bevillige mikrolån til netop mennesker som Ahmed. Lånet er på op til 50.000 og gives til borgere på revalideringsydelse, der er villige til at drive forretning på nedsat tid. De skal også lave et grundigt budget for både etablering, drift og selve lånet og ikke mindst sige ja til at få en mentor tilknyttet, der både vejleder omkring virksomheden og kontrollerer, at lånet ikke bliver brugt til andet end det aftalte. Det var da også gennem Henrik, at Ahmed blev introduceret til idéen om et mikrolån og de muligheder, det kunne medføre.”De her mikrolån er en rigtig god idé, fordi man skal være seriøs med sit projekt og have en klar plan for, hvor man vil hen med det. Jeg har hørt om flere, der er blevet afvist, fordi deres plan ikke var god nok,” siger Ahmed.Ros til jobcentret

Generelt har Ahmed stort set kun ros til overs for de dele af det københavnske beskæftigelsessystem, som han har været i kontakt med.”Min sagsbehandler i jobcentret skal have en buket blomster, for hun har været en stor hjælp, ikke mindst fordi de behandler folk ordentligt og taler til dem i øjenhøjde, hvilket er meget motiverende. Og så er jeg rigtig godt tilfreds med mit forløb med Henrik. Han har været god til at forklare forholdene omkring lånet, og vi har lavet en god aftale omkring, hvordan det skal betales tilbage.”Ahmeds lån på 30.500 kr. skal tilbagebetales over 5-7 år, uden renter. Pengene skal bruges til en PC og printer samt et kasseapparat og en terminal til betalingskort. På længere sigt skal butikken, der ligger på Frederikssundsvej 61, shines op med en ny disk og bredere udvalg af både pålæg, pølser og eksotiske tørvarer som te, kaffe og krydderier. Og så skal det se ordentligt ud, for som han siger: ”Man skal også arbejde for øjnene. En flot og farverig butik er en god butik.”

Fakta:

Beslutningen om at introducere mikrolån som en mulighed for udvalgte borgere i Københavns Kommune blev truffet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) i foråret 2012. Efterfølgende blev der afsat 1,8 millioner kroner på budget 2013 til service og indsats hvert år i 2013 og 2014.Målgruppen er de ressourcesvage borgere, der ikke kan komme i betragtning til de eksisterende private og offentlige lånemuligheder, der kræver enten sikkerhed i form af god privatøkonomi, formue eller en højteknologisk forretningsidé.Kontakt:

Henrik A. Hansen, vejleder i Jobcenter København - Center for Arbejdsfastholdelse

Tlf: 8256 3520

Mail: WQ91@bif.kk.dk