Arkivnyhed - kan være forældet

Mentorhjælp skrottede plan om førtidspension

08.01.2015
33-årige Lisbeth har mødt mange udfordringer, og en fremtid på førtidspension lå lige for. Men det vendte et mentorforløb op og ned på.

Ifølge journalen har Lisbeth været psykisk syg siden 2009, og hun har ikke været på arbejdsmarkedet i over ti år. Indtil for nylig forekom tanken om et almindeligt job urealistisk. Hun har ingen uddannelse. Til gengæld har hun et hav af sagsbehandlere, uafsluttede forløb og indlæggelser bag sig. 

”Jeg har deltaget i flere forløb, men på grund af min sindslidelse er jeg nem at vælte af pinden, og jeg var efterhånden fast besluttet på at søge om førtidspension”, fortæller Lisbeth. 

Hun er en af de borgere, som med kontanthjælpsreformen nu bliver tilbudt et mentorforløb, der skal hjælpe udsatte borgere i uddannelse eller arbejde. Tilbuddet er målrettet borgere, der ikke kan deltage i andre tilbud. De har typisk helbredsproblemer, misbrugsproblemer eller som i Lisbeths tilfælde psykiske problemer. Nu mødes de med den samme mentor, som også koordinerer med andre forvaltninger, distriktspsykiatrien, behandlere osv.

Se muligheder
For Lisbeth har jævnlige møder med mentor Aleksandra Tomicic betydet, at hun pludselig tør tro på, at der er andre muligheder for hende end et liv som førtidspensionist:

”Hun tror på mig. Det har der igennem mit liv ikke været ret mange, der har gjort. Og hun opfordrer mig til at tro på mig selv”.

Som mentor forsøger Aleksandra Tomicic at få den enkelte borger til at se muligheder. 

”Det handler i høj grad om motivation. Og forudsætningen er, at jeg skaber en relation til borgeren gennem en vedvarende og kontinuerlig kontakt”.

Målet er Matas
Uden mentorordningen ville borgere som Lisbeth kun komme til samtale i jobcentret hver tredje måned og møde en ny medarbejder hver gang. Med en fast mentor har Lisbeth nu fået troen på en dag at kunne få et job i en Matas-butik. 

Mentoren er sammen med Lisbeth og hendes kontaktperson fra behandlingstilbuddet for sindslidende nu gået i gang med at lægge en plan for, hvordan den drøm kan gå i opfyldelse. Med små skridt og den rette timing. 

Næste skridt for Lisbeth bliver en snusepraktik med henblik på at begynde på en uddannelse som materialstelev. Og dermed er hun gået fra at ville søge om førtidspension til at have mod på at søge om uddannelse og drømme om job. 

Fakta om mentorindsatsen
Mentorindsatsen blev indført med kontanthjælpsreformen pr. 1. januar 2014. De 24 mentorer i Center for Jobindsats under Jobcenter København har ved udgangen af september måned 2014 gennemført 771 forløb. Mentorernes opgave er at motivere borgere, der typisk har helbredsproblemer, misbrugsproblemer eller psykiske problemer. 

Der er tale om et 26-ugers forløb, som kan forlænges med 26 uger, hvor borgeren og mentoren har ugentlig kontakt. Mentoren samarbejder desuden med andre forvaltninger, støtte- og kontaktpersoner samt behandlere.  

 

Kontaktpersoner:
Mentor Aleksandra Tomicic
E-mail: GF60@bif.kk.dk 
Tlf: 82 56 45 11

Centerchef Maria Bødker Boje
E-mail: DA91@bif.kk.dk
Tlf: 40 24 52 45

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.