Arkivnyhed - kan være forældet

Lyskunst skal give liv under Langebro

13.05.2015
12 elefantfodformede søjler med lys under Langebro, skal skabe tryghed og trække endnu flere københavnere ned til havnefronten.

Når københavnerne fremover går under Langebro, er det ikke kun vejbelysningen, der kommer til at vise dem vej. I stedet kan de lade sig lede af broens spektakulære søjler og det mørke murværk, der nu bliver lyst op af den internationalt anerkendte lyskunstner Jesper Kongshaug.

Den nye belysning er første skridt på vejen til at forvandle passagen under Langebro til et imødekommende byrum, der skal styrke fodgængerforbindelsen mellem Kalvebod Brygge og Bryghusprojektet. 

”Lommen under Langebro har indtil nu været en lidt fodgængerfjendsk plet på den hav-nevandring, vi er i fuld gang med at skabe i København. Vores ambition om at knytte vandet tættere til byen forpligter os til at gøre havnefronten mere tilgængelig og sammenhængende. Derfor har vi nu skabt en lysoplevelse, der ikke kun gør rummet under Langebro mere trygt, men også kommer til at fungere som et trækplaster, fordi det oplyser en overset del af København,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL). 

Jesper Kongshaug, der tidligere har skabt belysningsprojekter til Højbro Plads, Skuespil-huset og Den Blå Planet, bruger den nye belysning til at rette fokus på oversete arkitektoniske detaljer i Kaj Gottlobs fredede bro fra 1954.  Belysningen består dels af et hvidt, indirekte lys, der vender opmærksomheden mod de 12 søjler, der bærer broen. Dels et varmere nedadrettet lys på murene, der får den varme farve i murværket til at lyse op og indramme rummet under broen fra begge ender.

Lyset er kun en begyndelse

Lyset under Langebro er første etape af et samlet projekt, der skal skabe et helt nyt by-rum på en af byens mest centrale pletter. Københavns Kommune arbejder nemlig på at omdanne en af bropillerne til en cafe og klublokale. Der vil komme indgang til cafeen midt under Langebro, og stedet vil blive åbnet op ud mod kajen, så cafeens gæster kan sidde og nyde solen på brofæstet med direkte udsigt til vandet. 

”Byrummet under Langebro er endnu et skridt i vores arbejde for at give havnen tilbage til københavnerne. Jeg ser frem til, at såvel københavnere som turister kan sidde på kan-ten af kajen og sågar inde i den fredede bropille med broens helt særlige lydtapet i ørene. Det bliver en storbyoplevelse af de helt specielle,” siger Morten Kabell. 

Det samlede projekt ventes at stå klar inden udgangen af 2015.