Arkivnyhed - kan være forældet

Kreative ombygger Københavns p-automater

21.04.2015
Kreative iværksættere, studerende og private virksomheder har knoklet med at omdanne syv p-automater i et såkaldt hack-a-thon.

Den 24. april kårer kommunen og Copenhagen Solutions Lab vinderprojekterne.  

Donér til et velgørende formål, print gratis poesi ud eller få gode idéer til børnelege midt i byen. Det skorter ikke på gode idéer til, hvad Københavns Kommunes nedlagte p-automater kan bruges til i fremtiden. 

Københavns Kommune har inviteret alle interesserede borgere, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og iværksættere til at komme med idéer og konkrete løsninger til, hvordan kommunen kan genanvende en række p-automater, som skal nedlægges i begyndelsen af 2016, i takt med at flere og flere bruger mobilen til at betale p-billetten.  

Efter et indledende kick-off arrangement d. 12. marts i år har syv grupper arbejdet med at hacke – eller re-designe – syv p-automater. Grupperne har arbejdet med at transformere p-automaterne til et stykke storbykultur, der skal engagere borgerne. 

Brugerdreven innovation

P-automatsprojektet udspringer af kommunens ønske om i endnu højere grad at inddrage borgerne i udviklingen af byens tilbud og aktiviteter. 

Ifølge Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) er der flere fordele ved at inddrage brugerne i kommunens projekter.

”Vi inviterer københavnerne med til at udvikle byen og tage ejerskab, fordi de kender byen og borgernes behov. København er fyldt med kreative og opfindsomme mennesker, som har idéer og viden, der bare venter på at komme i spil. Ved at inddrage brugerne i kommunens projekter får vi langt flere og bedre idéer på bordet, der kan komme københavnerne og byen til gavn,” siger borgmesteren og fortsætter: 
 
”Samtidig giver vi med projekter som dette en række mennesker som for eksempel studerende og iværksættere mulighed for at arbejde med konkrete problemstillinger i den virkelige verden. Det kan forhåbentlig udvikle sig til nye forretningsmuligheder og i sidste ende betyde nye arbejdspladser. Brugerdreven innovation er med andre ord en win win-situation for alle,” slutter Carl Christian Ebbesen. 

Information om kåringen 

  • Vinderprojekterne bliver kåret fredag 24. april på Fæstningens materielgård i København, Frederiksholms Kanal, af et dommerpanel, der består af repræsentanter fra Københavns Kommune og Copenhagen Solutions Lab. 
  • Arrangementet starter kl. 15.30, hvor de syv grupper vil præsentere deres p-automater.
  • Kåringen rundes af med en øl eller en sodavand.

Fakta om ombygning af p-automater: 

  • Parkeringsautomaternes tekniske indmad består af display, printer, møntindkast, kreditkortbetaling og en 2G-mobilforbindelse. De er drevet af et solpanel tilsluttet et ’bil’-batteri. Det er disse funktionaliteter, der har været udgangspunkt for hackernes re-design og ombygning af p-automaterne, men de involverede har haft frihed til at re-redesigne automaterne. 
  • Som optakt til hack-a-thon har en gruppe studerende fra CIID – Copenhagen Institute of Interaction Design – gennemgået et intensivt to ugers forløb, hvor de har undersøgt turister og borgeres behov og testet en række simple prototyper med alt fra simpel skærminformation til projektioner af information på cykelstier og ombygning med augmentet reality-briller.
  • Københavns Kommune ombygger som en del af forløbet selv flere automater med en touchscreen. Sammen med de bedste maskiner fra hack’et er det planen, at de skal afprøves i København på udvalgte steder i løbet af sommeren 2015. På baggrund af erfaringerne fra forløbene med ombygning af p-automaterne udvikles en model for, hvordan automaterne skal anvendes fra 2016 og frem.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.