Arkivnyhed - kan være forældet

Kortperle på vej ind i undervisningen

10.12.2012
Gymnasie- og HF-elever kan fra næste år bruge Chr. Geddes store kort fra 1761, når de arbejder med enevældens København og er på ekskursioner i byen.

Undervisningsmaterialet udarbejdes i et samarbejde mellem Københavns Stadsarkiv og Forlaget Systime. Bergiafonden har netop besluttet at støtte arbejdet med 300.000 kr., og materialet stilles til fri rådighed for gymnasieskolen.

I centrum er ingeniørofficeren Chr. Geddes store kort (2,5 m x 2,5 m), der viser enevældens København – endda i et fugleperspektiv. Det usædvanlige kort fyldte sidste år 250 år og fik sin egen hjemmeside: www.kbh1761.dk. Hjemmesiden blev i løbet af den første måned set af 50.000 besøgende.

”Geddes kort giver en fantastisk mulighed for at skabe et fængende og interessant undervisningsmateriale om hovedstadens historiske byrum, og det er et materiale, som bør findes i digital form og kunne bruges på computer og tablet og i en ikke fjern fremtid på smartphones ude i byrummet”, siger projektleder Steen Hammershøy Andersen fra Systime.

”Vi glæder os meget til samarbejdet med Systime, og vi er selvfølgelig utrolig glade for Bergiafondens støtte. Fonden har været fantastisk generøs ved at stille digitale udgaver af Geddes kort til rådighed, og nu støtter fonden igen formidlingen af kortene”, siger Kristian Bak, der er stadsarkivar i Københavns Kommune.

Billedet: Forsøg på rekonstruktion af farverne på Chr. Gedde store kort, som kan ses på www.kbh1761.dk. Kortet hang fremme på Københavns Rådhus og mistede i tidens løb sine klare farver. Udsnittet viser Kongens Nytorv og Nyhavn. Blandt bygningerne ses Charlottenborg og Garnisonskirken.