Arkivnyhed - kan være forældet

Kom og skab liv i gaderne til Bilfri Søndag

31.08.2016
Søndag den 18. september vil centrale gader på Østerbro, Nørrebro og Vesterbro være spærret for motortrafik frem til kl. 20 om aftenen.

Når den sidste løber har kæmpet sig over målstregen ved det årlige Copenhagen Half Marathon i København søndag den 18. september, vil de afspærrede gader ikke straks blive åbnet for trafik, som de plejer.

Afspærringerne vil blive bevaret helt frem til kl. 20, og dér, hvor biler og busser normalt optager pladsen, vil gaderne denne søndag blive stillet til rådighed for københavnerne. Så drømmer man om at lave sæbekasseløb ned ad Østerbrogade, en stor, fælles søndagsfrokost på Enghavevej eller lave udvidet udeservering eller skatekonkurrence på Nørrebrogade, er muligheden til stede denne søndag.

Allerede i efteråret da de første tanker om Bilfri Søndag i København blev præsenteret, begyndte københavnerne at melde ind med gode ideer til events. Så forventningen er, at der er en unik københavneroplevelse i vente.

De udvalgte gader i byen åbner for Bilfri-aktiviteter, når den sidste løber har passeret strækningen. Det vil derfor variere fra strækning til strækning, hvornår der vil være mulighed for at indtage gaden.

Københavns Kommune udnytter, at Bilfri Søndag den 18. september falder sammen med halvmaratonet, hvilket betyder at afspærringer kan genbruges, så arrangementet bliver billigere.  Denne model blev besluttet af Københavns Borgerrepræsentation den 22. juni. Pengene til gennemførelsen af arrangementet er fundet i forbindelse med behandlingen af Teknik- og Miljøforvaltningens halvårsregnskab.

Se oversigtskort over Bilfri søndag

 

Fakta: Bilfri Søndag

 

 • Når Copenhagen Half Marathon er afviklet, inviteres københavnerne til at indtage gaderne med arrangementer, der kan være med til at vise, hvordan man kan forvandle bilfri gader til levende byrum.
   
 • Dele af Østerbrogade, Strandboulevarden, Nørrebrogade (inkl. Dronning Louises Bro), Enghavevej og Ingerslevsgade vil være afspærret frem til kl. 20 i forbindelse med Bilfri Søndag.
   
 • Som udgangspunkt kan man byde inde med alle typer af arrangementer. Det kunne f.eks. være mindre koncerter, picnic, søndagsfrokoster, sæbekasseløb, folkekøkken, gadefodbold, skakturneringer, skatekonkurrencer, byttemarkeder, udstillinger, udvidet udeservering fra cafeer og restauranter på vejen etc.
   
 • Hvis man ønsker at bidrage med større arrangementer, som kræver meget udstyr eller optager meget plads, skal man søge senest den 28.august. For mindre arrangementer er fristen den 4. september. Alle ansøgninger vil blive behandlet, så københavnerne kan blive præsenteret for den bedst mulige dag.
  Man kan læse mere og ansøge på www.kk.dk/bilfridag
   
 • Derudover er alle velkomne til spontant at bruge de bilfri gader til aktiviteter der ellers er henvist til parker og pladser.
   
 • Initiativet til Bilfri Søndag er taget af de københavnske lokalpolitikere, der ønsker at støtte op om Den Europæiske Mobilitetsuge, som løber af stablen 16.-22. september 2016.
   
 • Det koster 400.000 kr. at afholde Bilfri Søndag. Midlerne er fundet i forbindelse med behandlingen af Teknik- og Miljøudvagets halvårsregnskab.
   
 • Fænomenet med bilfrie søndage kendes fra andre europæiske storbyer som fx Bruxelles, Stockholm og Paris, og initiativet vinder støt frem i hele Europa.
   
 • I København skal man tilbage til 2005 for at finde Bilfri Dag, hvor middelalderbyen var afspærret i tre dage. Men nu er den her altså igen.
   
 • Cykler vil have mulighed for at passere de afspærrede gader under Bilfri Søndag

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.