Arkivnyhed - kan være forældet

Kokkeelever og brugere med handicap udvikler livretter sammen

10.06.2015
Den nye kogebog Mennesker før Måltidet er resultatet af et unikt samskabelsesprojekt mellem kokkeelever, fotoelever og Lavuk Stjernen.

I sidste uge inviterede Hotel- og Restaurantskolen brugere, medarbejdere og pårørende til en lancering af den nye kogebog med delikate smagsprøver fra bogens mange opskrifter. 

Kan det overhovedet lade sig gøre at tilberede tarteletter med fyld til et menneske som har svært ved at synke? Og hvordan byder man på klassiske smagsoplevelser og tilbereder lækre retter til personer, der ikke kan tygge maden eller har svært ved at koordinere øje, hånd og mund under måltidet? Det var nogen af de udfordringer, som kokkeeleverne blev præsenteret for i årets hovedprojekt.

Sammen med engagerede medarbejdere og brugere i Lavuk Stjernen har de udviklet en række spændende opskrifter, tilpasset lige præcis de voksne handicappede, de mødte i Lavuks fire aktivitets- og samværstilbud. Det 10 uger lange samarbejde er blevet fulgt på sidelinjen af fotoelever fra Københavns Tekniske Skole, som har bidraget med fotos til den nye kogebog, der er spækket med nyfotolkninger af klassiske livretter.

Den danske nationalret i ny udgave
Magnus er en af de 48 kokkeelever, som har besøgt brugerne på deres tilbud for at komme tættere på både deres handicap og på deres livretter og spiseoplevelser. Han fik bl.a. den udfordring at tilpasse stegt flæsk med persillesovs og kartofler til Lavuks brugere. Derfor kan man i kogebogen finde Danmarks nationalret omfortolket til crumble af flæsk, persilleskum og lun persillemayonaise med confiterede kartofler.

”Det har været fantastisk spændende. Normalt laver jeg mad til privilegerede mennesker, og der er ikke en grænse for, hvad man kan i gastronomiens navn kan få lov at gøre. I det her projekt har vi skullet tage hensyn til en gruppe, der har nogle helt særlige udfordringer, og det har været voldsomt at opleve, hvor svært det kan være for nogle mennesker at spise. Men det har samtidig også været meget givende at lære brugerne at kende. Det er nogle meget glade og positive mennesker,” fortæller Magnus.

Måltidet skal være nærværende 
I venskabsforeningen for Lavuk Stjernen er næstformand Anette-Marie Frimand Jensen begejstret for projektet. Foreningen slog for godt et år siden dørene op for samarbejde med frivillige og civilsamfundet med det formål for øje at berige brugernes liv med flere kontakter og sociale aktiviteter. Og det formål har kogebogsprojektet levet op til.

”Vi er så glade for at have været genstand for det her projekt. Det er fantastisk, at mennesker, der ikke er vant til gastronomisk forkælelse, er kommet i fokus her. Samtidig har kokkeeleverne mødt brugerne med både entusiasme og nærvær - og en stor åbenhed overfor at blive klogere på, hvad det vil sige at leve et liv med handicap. Vi vil meget gerne fortsætte det gode samarbejde,” siger hun.

 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.