Arkivnyhed - kan være forældet

Københavns Kommune vil have mere bæredygtigt arbejdstøj på markedet

21.11.2019
Københavns Kommune går sammen med 40 danske kommuner om at lægge pres på tekstilbranchen for at få mere miljømærket arbejdstøj.

Mange tusinde social- og sundhedsassistenter på plejehjem, p-vagter, gartnere og andre ansatte i landets kommuner og regioner kan se frem til at gå på arbejde i mere miljøvenligt arbejdstøj.

Københavns Kommune har nemlig sat sig i spidsen for en opfordring til markedet om at producere mere bæredygtig arbejdsbeklædning, og opfordringen får massiv opbakning.

Hele 40 danske kommuner, fire regioner, en række offentlige myndigheder og universiteter samt Helsinki, Oslo, Bergen, Stockholm og Göteborg slutter op om kravet om bæredygtigt arbejdstøj. Tilsammen indkøber de i alt 62 aktører bag opbakningen årligt arbejdstøj for cirka 216 mio. kr.

Det er første gang, at et initiativ samler offentlige indkøbere på tværs af de nordiske lande for at påvirke markedet i en grønnere retning.

I dag er det kun få produkter inden for arbejdstøj, der er miljømærket.

”Som en stor offentlig indkøber kan København hjælpe med at bane vejen for flere miljømærkede produkter, både til gavn for vores egne medarbejdere, der skal gå i tøjet, og for miljøet. Derfor glæder det mig, at så mange danske kommuner og storbyer i vores nabolande bakker op om at efterspørge miljømærket arbejdsbeklædning”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Baggrunden for initiativet er, at Københavns Kommune i 2017 besluttede at indkøbe flere miljømærkede produkter og serviceydelser og således påvirke markedet i en mere miljøvenlig retning. Udover arbejdstøj opfordrer Københavns Kommune også til at stille krav til mere bæredygtige kontorartikler.

Aarhus er en af de kommuner, der bakker op om initiativet. Her siger borgmester Jacob Bundsgaard (S):

”Aarhus Kommune er som København optaget af ansvarlige indkøb og støtter derfor op om svanemærket arbejdsbeklædning. Dermed sætter vi ikke kun fokus på klimaet, men også på sundhedseffekten for dem, der bruger beklædningen, og på arbejdsmiljøet for dem, som fremstiller det”, siger Jacob Bundsgaard (S). 

Også brancheorganisationen Dansk Mode & Textil er klar til at hoppe på den grønne bølge. Opgaven med at levere miljørigtige tekstiler til de offentlige indkøber vil smitte af på tekstilproduktionen generelt:

”Det er afgørende, at hele mode- og tekstilbranchen arbejder på en mere bæredygtig måde end tidligere. Vi kan se, at kundekrav har en positiv effekt, og når en så stor aktør som Københavns Kommune efterspørger miljømærket arbejdsbeklædning, lægger det et vist pres på branchen, og det er også en helt konkret motivation til at accelerere den bæredygtige omstilling i branchen”, siger adm. direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen.

I november holdes der to stormøder, ét i Vestdanmark og ét i Østdanmark mellem offentlige indkøbere, brancheforeninger og producenter om arbejdsbeklædning og kontorartikler.

Kontakt