Arkivnyhed - kan være forældet

København vil aflive skodmyter

26.06.2017
  • ""
Mange rygere tror, at det lille skod kan sætte ild i skraldespanden, men den myte vil Københavns Kommune nu aflive.

Cigaretskodder udgør 86 pct. af det affald, der ender på gaderne i København. Selv om stikprøvemålinger indikerer, at der bliver smidt færre skodder på gaderne i København end tidligere, udgør de små skod stadig et stort problem. Ser man på det affald, som ryger ved siden af skraldespanden, er 6 ud af 7 stykker affald nemlig cigaretskodder.

En af årsagerne er, at mange rygere ikke ved, hvor de skal gøre af deres skod, men faktisk har de 5.700 muligheder inden for rækkevidde. Cigaretskodder kan nemlig uden problemer ryge i byens skraldespande, uden at der går brand i dem, som mange tror.

Derfor sætter Københavns Kommune i de kommende uger ind med en kampagne, der skal gøre rygerne opmærksomme på, at de hurtigt kan komme af med deres skod ved at benytte byens skraldespande.

'Vi ved, at skod avler skod og andet skrald. Det er særligt en udfordring omkring byens trafikknudepunkter, og derfor sætter vi ind på en lang fronter for at minde københavnerne om, at skod også er skrald, der hører hjemme i skraldespanden. Derudover deler vi lommeaskebægre ud og stiller strandaskebægre til rådighed på stranden, så der ikke længere findes en god undskyldning for at smide skoddet på jorden,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Kampagnen ’Skod i skraldespanden’ ruller sig ud på bussider og byplakater over hele byen, og ved byens mest travle trafikknudepunkter vil der ske en ekstra indsats. Derudover kunne københavnerne i lørdag den 25. juni opleve at 40 skraldespande ved de mest skod-belastede områder, som fx Nørreport og Amager Torv, havde fået påmonteret kæmpestore cigaretskod, som skulle minde københavnerne opmærksomme om, at skod rigtig nok hører hjemme i skraldespanden.

Derudover har Teknik- og Miljøforvaltningen hyret 25 unge fra Fritidsakademiet i alderen 13-17, der én dag i løbet af kampagneperioden vil samle skodder op og uddele lommeaskebægre på fem skod-belastede ruter gennem byen, med start på Nørreport. På den måde bliver områderne både renset for skodder, og der vil være en mulighed for at komme i dialog med de lidt yngre målgrupper om vigtigheden af at smide sit skod i skraldespanden eller bruge et lommeaskebæger.

Sommeren igennem vil københavnere desuden kunne møde Godtvejrspatruljen, som kører parkerne tynde og deler skraldeposer og lommeaskebægre ud, ligesom de populære, isvaffelformede strandaskebægre vil stå klar til fri afbenyttelse på Amager Strand og Svanemølle Strand.

Derudover er Københavns Kommune i gang med at sætte de gadeaskebægre op, som forvaltningen arvede fra DSB. 90 askebægre har indtil nu fundet vej til synlige og strategiske placeringer, og yderligere 300 askebægre vil i den kommende tid blive placeret, hvor de gør størst gavn i det offentlige rum.