Arkivnyhed - kan være forældet

København udvider brugen af sociale klausuler

31.05.2016
Københavns Kommune vil udvide brugen af sociale klausuler til også at gælde den almene boligsektor.

Københavns Kommune har i flere år stillet krav om lærlinge ved anlægsudbud af egne projekter, og nu skal brugen af de sociale klausuler udvides, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Det kæmpemæssige anlægsprojekt ’Nordhavnsvej’ er et af de steder, hvor Københavns Kommune har haft succes med at stille krav om lærlinge, da udbuddet foregik.  Projektet til 2,8 milliarder kroner, som skal skabe direkte forbindelse mellem Helsingørmotorvejen og Nordhavn, har kastet 48,7 lærlingeårsværk af sig, og den succesfulde model skal nu også bruges andre steder i kommunen. I hvert fald hvis det står til teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), som vil have ordningen udvidet: 

- Når vi kan stille krav om lærlinge i egne anlægsprojekter, bør vi også gøre det samme, når vi yder kommunal støtte til eksterne projekter. Hvert år støtter vi den almene boligsektor med rigtig mange millioner kroner, når vi i samarbejde forsøger at skabe et København for alle. I den forbindelse bør vi også stille krav om lærlingepladser, som vi gør det i vores egne projekter, så vi både for skabt praktikpladser for alle og et København for alle, siger Morten Kabell.

Erfaringerne fra store anlægsprojekter er gode, og de sociale klausuler er blevet taget godt imod af bygge- og anlægssektoren fx i forbindelse med Nordhavnsvejprojektet. I øjeblikket har Københavns Kommune en ubrugt bevilling på 340 mio. kr., og med de nuværende bevillinger til at støtte almene boliger svarer det til, at kommunen vil bringe de sociale klausuler i spil på anlægsprojekter til en samlet værdi af mindst 3,4 mia. kr..

Tiltaget bakkes op af landets største forbund, 3F:

- Vi hilser med stor tilfredshed, at Københavns Kommune vil udvide brugen af sociale klausuler til også at gælde den almene boligsektor. Det sikrer flere praktikpladser til unge og bidrager dermed til at løse udfordringen med den fremtidige mangel på faglærte, siger 3Fs forbundssekretær Søren Heisel.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.