Arkivnyhed - kan være forældet

Kloge hjem til unge udviklingshæmmede

21.08.2017
Socialudvalget har givet grønt lys til at bygge 12 nye boliger til unge med udviklingshæmning. Huset bliver fuldt af velfærdsteknologi.

Når du sætter kopper i opvaskemaskinen derhjemme, tænker du sikkert ikke på den som velfærdsteknologi. Men en opvaskemaskine gør det nemmere for de unge at holde deres hjem ryddelige – og det frigiver tid for personalet til sjovere ting sammen med de unge.

Derfor bliver der installeret opvaskemaskiner i alle boligerne. Men det er først, når de unge gennem en app lærer, hvordan man fylder en opvaskemaskine og starter den, at det bliver rigtigt smart. 

Både ny og eksisterende velfærdsteknologi skal hjælpe de unge med at klare deres hverdag i deres nye hjem. Det er apps, der f.eks. hjælper de unge med at holde styr på økonomien. Det er små enheder monteret på ting eller steder, der får, hvordan man brygger kaffe, til at poppe op på mobilen, når man står foran kaffemaskinen. Det er først, når byggeriet står færdigt, at man kender de endelige løsninger, for udviklingen inden for velfærdsteknologi sker i en rivende fart. 

Plads til privatliv og fællesskab 
De 12 boliger skal bygges på den tomme grund i Thomas Laubs Gade på Østerbro. Huset bliver et opgangsbofællesskab, hvor hver ung får sin egen etværelseslejlighed med køkken og bad. Visionen for det nye hus er at skabe en ny boligtype og støtte til de unge, som gør dem mere selvstændige og giver dem større livskvalitet. 

"Vi har sammen med bygherren lagt vægt på, at huset kommer til at ligne en moderne etageejendom. Vi ville gerne nytænke det traditionelle botilbud, hvor borgerne bor på lange gange med værelser, sådan så de unge i stedet får følelsen af at bo i egen lejlighed", fortæller Bjørn A. Jørgensen fra PLH Arkitekter. 

Lejlighederne bliver forskellige, men ligger alle sammen ud til en fælles trappeopgang, som er husets hovedpulsåre. På en af etagerne kan et kærestepar bo sammen i en større lejlighed.  

"Husets indretning skal give de unge nogle gode rammer for at blive mere selvstændige. Der er skabt plads til privatliv og til frit at vælge husets sociale liv til og fra", siger Bjørn A. Jørgensen.
  
En del af stueetagen bliver åben for nabolaget og frivillige, så de unge kan blive en del af det liv, der udspiller sig i kvarteret – og omvendt. I stueetagen kommer der også dagligstue og fælleskøkken, hvor de unge kan lave mad, spise og være sammen. På taget bliver der tagterrasse og fællesrum.  

Flere boliger på vej
Byggeriet kommer til at koste omkring 21,2 mio. kr. og forventes at stå færdigt i foråret 2019. Byggeriet er første led i planen om at bygge i alt 36 boliger til unge med udviklingshæmning. De øvrige 24 boliger skal opføres på Smedestræde 2 i Valby. 

Udformningen af de 36 boliger er blevet til i et samarbejde mellem Socialforvaltningen og LEV – en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.