Arkivnyhed - kan være forældet

Klimamål gør København førende inden for brintbiler

03.06.2013
Med indvielsen af den første af tre nye brinttankstationer i global verdensklasse, og indkøb af verdens første serieproducerede brintbiler, lægger København sig internationalt i front på området. Det sikrer væsentlig know-how og skaber grundlag for flere grønne arbejdspladser i Danmark.

Københavns Kommune indvier den 3. juni den første af i alt tre brinttankstationer i byen, som skal være med til at sikre den nødvendige infrastruktur bag satsningen på brint som drivmiddel. Udviklingen er sket i et tæt internationalt samarbejde med London, Hamborg og en række byer i Norge og Sverige.

 København ser en øget brug af brint som et skridt til at opfylde byens klimamål om at være CO2-neutral i 2025.

 - Vi tror på brint som en del af fremtidens bæredygtige transport og har derfor satset på at deltage i udviklingen af området sammen med internationale partnere. Brintbilerne har en række fordele, når det gælder transport i storbyerne, både når det gælder støj og luftforurening, som er nogle af vores særlige fokusområder i byen i dag. Samtidig bringer bilerne os et vigtigt skridt nærmere målet om et grønnere, smartere og sundere København, forklarer teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal, Københavns Kommune.

København har i de internationale projekter haft fokus på brintdrevene biler, mens andre parter har koncentreret sig om brugen af brint til både personbiler, taxaer, busser og scootere.

- En øget anvendelse af brint som drivmiddel er en af vejene til mere grøn transport. Den reducerede CO2-udledning er både en hjælp for klimaet og bringer os nærmere målet om, at al dansk energi i 2050 skal komme fra vedvarende energi. Derfor glæder det mig, at København går i front på området. Ikke mindst fordi det giver os vigtig ny teknologisk viden, der vil blive efterspurgt internationalt i fremtiden, når brint vinder frem som brændstof. Det vil skabe grundlag for værdifulde nye danske arbejdspladser, vurderer Klima-, energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard (R).

Københavns Kommune har investeret i 15 nye personbiler, der stammer fra verdens første serieproduktion af brintbiler. Bilerne er indkøbt med støtte fra EU i et fælles samarbejde om udbud mellem en række skandinaviske byer, samt London, hvilket var en del af baggrunden for, at Københavns Kommune gik ind i projektet. Frem mod 2015 skal 85 % af kommunens personbiler være udskiftet til el- eller brintbiler.

Brintbiler for alle 

Brinttankstationen på Borgmester Christiansens Gade bliver opdateret med de nyeste teknologiske standarder, der bl.a. muliggør, at brinten bliver produceret på stedet ved hjælp af vedvarende energi.

- Samtidig bliver det muligt at tanke mere end seks gange så hurtigt som tidligere. En fuld tankning af en bil kommer således til at tage tre minutter, hvorefter det er muligt at køre op mod 600 km, før der skal tankes igen, fortæller Jacob Krogsgaard, direktør for H2Logic, der har udviklet den nye station.

Opførelsen af brinttankstationer har samtidig et stort eksportpotentiale. Mere end 40 danske virksomheder er involveret i bygning af brinttankstationerne, som er blandt verdens allerbedste. Det estimeres, at det kan give grøn vækst på 7-10 mia. kr. frem mod 2050, når verden begynder at efterspørge dansk teknologi. 

Udviklingen af brintbiler går så stærkt i disse år, at bilproducenterne forventer snart at kunne introducere dem på markedet til privat brug. Til den tid vil den nødvendige infrastruktur også være på plads.

- Københavns satsning på grøn vækst har været med til at skubbe på udviklingen af serieproducerede brintbiler, så vi for eksempel fra 2015 i princippet vil kunne købe en brintbil med samme plads og rækkevidde som en konventionel benzin- eller dieselbil, udtaler pressechef Annegrethe Skovby, Hyundai.

Flere producenter har annonceret, at brintbiler forventes at blive solgt til konkurrencedygtige priser, når de introduceres i Danmark og andre udvalgte markeder i perioden 2015-2017.  

Flere oplysninger

Henvendelser til Ayfer Baykal: Pressechef Morten Rixen, tlf: 51 68 06 19

Henvendelser til Martin Lidegaard: Pressechef Claus Kaae-Nielsen, tlf: 41 72 90 11

Øvrige henvendelser: Kommunikationskonsulent Søren Bom