Arkivnyhed - kan være forældet

Kengo Kuma & Associates vinder arkitektkonkurrencen for Papirøens vand-kulturhus

21.12.2017
Nu har en enig dommerkomité udpeget japanske Kengo Kuma & Associates som vinder af arkitektkonkurrencen for Papirøens vand-kulturhus.

Totalrådgiver Kengo Kuma & Associates med underrådgivere Cornelius + Vöge og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører vinder konkurrencen, da deres projekt på en original måde kombinerer vand-kulturhus, foreningsfaciliteter og havnebad. Projektet skaber samtidig en unik sammenhæng mellem land og vand og imødekommer i særlig grad Københavns Kommunes vision om at bringe noget helt nyt og enestående til København og Papirøen.

”Nogle gange skal man langt væk for at finde det helt rigtige. Japanske Kengo Kumas vision for vand-kulturhuset er i absolut verdensklasse, og vil bringe noget helt nyt til København, som samtidig passer til byen. Med vand-kulturhuset får alle københavnere og byens gæster en unik vandoplevelse i hjertet af København. Papirøen skal også fremover være et folkeligt samlingssted - det vil dette vand-kulturhus bidrage til! siger overborgmester Frank Jensen (S).

Københavns Kommune har ønsket, at Papirøens kommende vand-kulturhus bliver i verdensklasse. Derfor har Københavns Kommune i 2017 afviklet en international arkitektkonkurrence for Papirøens vand-kulturhus, som er støttet af Nordea-fonden med 2,1 millioner kr.

”Med teglpyramider, der svæver på lette glaskonstruktioner, vil det vindende projekt på en og samme tid skille sig ud og passe perfekt ind i den overordnede plan for Papirøen. Bygningen vil være rig på detaljer, der i sig selv vil være en oplevelse, uanset om man opholder sig inde i vand-kulturhuset, besøger Papirøen eller betragter den på afstand. Og med unikke svømmebassiner både inde og ude er det længe siden, vi har præsenteret et byggeri, der i den grad vil være en gave til byen og alle københavnere,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Den samlede udvikling af Papirøen påbegyndes i starten af 2018 og ventes færdig i slutningen af 2021, hvor også byggeriet af det nye vand-kulturhus forventes at være afsluttet.  

“Med Kengo Kumas ambitiøse projekt tager København endnu et skridt ind i vandkulturens verden og giver københavnerne en endnu bredere palette af inden- og udendørs vandoplevelser. Huset kan bruges af både foreninger og enkeltpersoner, og for første gang kombinerer vi gratis udendørs svømning i havnen med indendørs svømning i et Vandkulturhus. Det bliver et helt unikt hus på Papirøen, som københavnere og byens besøgende får glæde af,” siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

”Arkitektkonkurrencen har som håbet givet os et vinderprojekt i verdensklasse. Det bliver et nyt vartegn for København og en fantastisk ramme for byens borgere og foreninger,” siger bestyrelsesformand i Nordea-fonden Mogens Hugo.

 

FINALISTER

Kengo Kuma & Associates med underrådgivere Cornelius + Vöge og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører. Arkitekt Niels Sigsgaard har været tilkoblet som konsulent. 

Bjarke Ingels Group, COBE ApS, Hundsbæk & Henriksen A/S, SLA A/S, Dansk Energi Management & Esbensen A/S, Teknologisk Institut, Gade & Mortensen Akustik A/S, Kunstnergruppen A Kassen

  

ØVRIGE PRÆKVALIFICEREDE

AART med underrådgiverne CUBO arkitekter, GBH Landskabsarkitekter, EKJ Rådgivende Ingeniører, kunstgruppen AVPD og rådgiver, Mikkel Knowles Gjelstrup

ALA (Finland) med underrådgiverne  Masu Planning, Petteri Nisunen Architects, Studio Octopi arkitekter, Bluet Oy Ltd., arkitektur- og ingeniørrådgivning.

3xN med underrådgiverne Tredje Natur, arkitektfirma, Rambøll, rådgivende ingeniører, Wallner Weiss, kunstrådgiver og rådgiver Casper Peter Risby Mortensen.

FAKTA OM KONKURRENCEN

Styregruppen, som har vurderet ansøgerne, består af fagfolk fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt en repræsentant fra Nordea-fonden og rådgivere fra COWI. 

Arkitektkonkurrencen omhandler forslag på et op til 5.000 m2 nyt vand-kulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på Papirøen.  

Arkitektkonkurrencen er et internationalt EU-udbud, og derfor har teams fra hele verden haft mulighed for at deltage.

Dommerkomitéen består af: Frank Jensen, overborgmester, Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester, Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester og Mogens Hugo, bestyrelsesformand i Nordea-fonden, samt fagdommerne Lars Steffensen og Reiulf Ramstad.

Finansieringen for det kommende vand-kulturhus er endnu ikke fastlagt. Københavns Kommune skal forhandle om finansieringen i forbindelse med budget-overførselssagen 2017/2018. Realiseringen af det ambitiøse vand-kulturhus forudsætter fondsfinansiering.

NORDEA-FONDEN

Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Fonden har bl.a. opført Cirkelbroen og Tietgenkollegiet.

KØBENHAVNERDIALOG

Københavnerne har løbende indflydelse på Papirøens fremtidige udformning. I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion på Papirøen, hvor københavnerne indsendte 160 forslag. Københavns Kommune valgte at arbejde videre med nogle af vinderforslagene, herunder at etablere en svømmefacilitet.

YDERLIGERE OPLYSNINGER

Kontakt til overborgmester Frank Jensen via pressechef Rikke Egelund, tlf. 3147 9497.
Kontakt til teknik- og miljøborgmester Morten Kabell via pressechef Morten Rixen, tlf. 5168 0619
Kontakt til kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen via pressechef Julie Monberg tlf: 2498 2260
Kontakt til Nordea-fonden via kommunikationschef Tine Wickers, tlf. 4070 3784

 

Kontakt