Arkivnyhed - kan være forældet

Københavns Klimatilpasningsplan er finalist til verdens største designpris

10.06.2013
Ud af et felt på over 1.000 nominerede fra mere end 70 lande er Københavns Klimatilpasningsplan blevet udpeget som finalist til verdens største designpris INDEX:Award.

30 % mere regn, flere skybrud og højere vandstand. Det er udfordringer, som mange byer står over for. København har længe været på forkant med en klimatilpasningsplan, der slår fast at fremtidens vejr skal mødes med en samlet indsats, der også skaber livskvalitet og grøn vækst.

 

Nu er det netop blevet offentliggjort, at Københavns Klimatilpasningsplan er blandt finalisterne til verdens største designpris INDEX:Award, hvor en international jury udpeger den endelige vinder den 29. august. Som finalist skal Københavns Klimatilpasningsplan nu udstilles verden over, og den amerikanske mediekoncern CNN har allerede annonceret en programserie om finalisterne.

 

”Jeg er meget stolt over finalepladsen. Det er både et globalt udstillingsvindue for  vores arbejde og et klart bevis på, at vores årelange fokus på klimatilpasning betyder, at København er i front med at udvikle løsninger på de udfordringer, rigtig mange byer står over for. Vel at mærke grønne løsninger, som samtidig skaber bedre byer at bo i,” siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal(SF).

 

Ud over finalepladsen til INDEX:Award er den danske hovedstad lige blevet optaget i en af verdens mest toneangivende klimaklubber "Delta cities". Sammen med byer som New York, Buenos Aires og 13 andre storbyer vil København dele viden og præsentere danske klimatilpasningsløsninger. Sidste år skrev Forbes også, at havde New York haft klimatilpasningsplaner som København, var oversvømmelserne i byen ikke blevet så ødelæggende.

 

”Københavns klimatilpasningsplan har allerede inspireret andre storbyer. Med nomineringen til verdens største designpris kan København blive endnu mere attraktiv for internationale virksomheder at arbejde sammen med om fremtidens grønne løsninger. Det kan både skabe flere grønne jobs i København og bedre livskvalitet for mennesker i alverdens storbyer", siger overborgmester Frank Jensen (S).

 

Da Københavns Klimatilpasningsplan blev lavet tilbage i 2010, var målet at føre den ud i livet over en 40-årig periode. Men efter det største skybrud i byens historie ramte København året efter, blev arbejdet fremrykket. Sidste år blev planen suppleret med en skybrudsplan, og kommunen har netop præsenteret en række konkrete projekter, der kan rulles ud i byen som et samlet skybrudsnet i form af grønne boulevarder og områder, der kan rumme regnvand, i kombination med ledninger under jorden.

 

Fakta: Københavns Klimatilpasningsplan

 • København lavede i 2010 en klimatilpasningsplan for at gøre

  København klar til fremtidens vildere vejr. Planens mål er at sikre, at København også i fremtiden skal være en god by at bo, arbejde og investere i.

 

 • Planen slår bl.a. fast, at København skal gøres robust til

  fremtidens vejr med grønne løsninger, hvor det kan lade sig gøre.

  Løsningerne er både billiger at lave end en udvidelse af kloakkerne, er med til at gøre byen mere grøn og genererer ny knowhow, danske virksomheder kan trække på internationalt.

 

 • Planen blev i 2012 suppleret med en skybrudsplan, som specifikt

  sigter på at forhindre de store skader ved skybrud som byen oplevede i juli 2011. Dette sker ved at lægge et nyt lag infrastruktur ned over byen - et skybrudsnet, hvor regnvand håndteres udenom det traditionelle kloaksystem med en kombination af overfladeløsninger og underjordiske ledninger. Det er denne plan, som i år rulles ud over byen med planer over de 8 vandoplande, som byen er blevet opdelt i.

 

Fakta: Verdens største designpris

 • INDEX: Award er på 3,75 millioner kroner, og der er vindere i fem

  forskellige kategorier: Body, Work, Home, Play og Community. For at vinde skal designerne have gjort en indsats for at forbedre livet for mennesker et sted i verden. Bag INDEX: Award står den danske non-profit organisation, INDEX: Design to Improve Life®.

 

 • Finalisterne bedømmes ikke alene på traditionelle designparametre,

  men også på hvor økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt projekterne er,

 

 • En international jury på 12 personer udpeger vinderne af INDEX:

  Award 2013, og til årets prisuddeling er der kommet et rekordstort antal nomineringer på 1022 fra mere end 70 lande over hele verden.