Arkivnyhed - kan være forældet

Københavns flotteste handelsgade er færdig

23.01.2013
Over én million granitsten er banket på plads i Købmagergade og den inderste del af Frederiksborggade, en 15 meter bred fontæne er kommet til på Kultorvet og en spændende legeplads er åbnet på Hauser plads.

Der er nu sat punktum for byfornyelsen i de populære gågader og fremstår nu som Københavns absolut flotteste handelsgade.

”Købmagergade, Hauser Plads og Kultorvet er blevet et flottere område med plads til oplevelser, gåture, ophold og leg. Det er et vigtigt mål, at flere københavnere har lyst til at gå mere, og dermed skaber en sundere og mere miljøvenlig storby,” siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal. De fornyede gågader skal ikke bare være et sted, hvor man handler. Det skal også være et område, hvor man får lyst til at slå sig ned. Derfor er der bygget en helt ny legeplads på Hauser Plads, sat flotte nye bænke op på hele gadestrækningen og den nye store fontæne på Kultorvet skal danne ramme kulturarrangementer.

Fest, fotoudstilling og en gratis tur i Rundetårn

Livgarden har allerede genoptaget deres patrulje, så københavnere og gæster i gaden hver dag kan opleve parade med fløjtespil og trommer fra de velkendte gardere med bjørneskindshuer og blå bukser. Og fredag den 25. januar er der en ekstra god grund til, at tage vejen forbi den nyanlagte gågade.

Hele fornyelsen bliver nemlig fejret med taler og musik fra klokken 13.00 på Kultorvet og festlige indslag i hele gaden. Flere af butikkerne i området deltager i indvielsen ved at gøre lidt ekstra ud af dagen. Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Museum lavet en fotoudstilling om gadens historie, som kan opleves i Købmagergade hele januar.

Fakta: Tiltrængt fornyelse til populært strøg

Købmagergade, der kan fejre 40 år som gågade til maj, har længe været nedslidt, men efter et års arbejde, har området fået et kæmpe løft. Købmagergade og Kultorvet er et af byens mest populære strøgområder med over 30.000 besøgende hver dag. Når arbejdet nu står færdigt, kan både københavnere og byens gæster glæde sig over et flottere strøg og to fornyede pladser, som inviterer til flere fornøjelser og mere liv.

Om projektet:

  • Projektet er tegnet af KBP.EU. - et samarbejde mellem hollandske Karres en Brands landskabsarkitekter og danske Polyform Arkitekter.
  • Projektet som i alt har et budget på 108 mio. kr. er medfinansieret af Knud Højgaards Fond.
  • Projektet dækker Købmagergade, Hauser Plads, Kultorvet, Frederiksborggade fra Kultorvet til Nørre Voldgade, gaderne omkring Hauser Plads (Pustervig og Hausergade, samt en del af Suhmsgade) og Landemærket fra KMG til Pilestræde
  • I flere sidegader er der gjort plads til cykelparkering
  • Belægningen er gennemgående i hele projektet, og binder området sammen som et tæppe af små granitsten (12x12cm).
  • Pladsen omkring Rundetårn og Trinitatis er udvidet, så kirken har fået et ”gulv” at stå på (før stod den og ”balancerede” på et smalt fortov). I pladsen er der nedlagt belysning, som skal symbolisere stjernehimlen, og refererer til Tycho Brahes observatorium på toppen af Rundetårn.

Kultorvet

Kultorvet har fået en kulsort belægning, og der er etableret en stor ny fontæne, næsten 15 m. i diameter, som først sættes i gang med vand, når frosten er ovre. Der er der plantet tre nye træer og det ældste træ som er plantet i 1935 er bevaret. Hyldemor (statuen af Hanne Varming med to gamle mennesker) er igen at finde på pladsen.

Hauser Plads

Pladsen bag Niels Brock er blevet en del af gågadesystemet, er der er bygget en ny legeplads med slyngede mure og bakketerræn med både ”rigtigt” og kunstigt græs, samt en hel række specialdesignede legeredskaber. Der er plantet store nye fyrretræer, og under pladsen har Københavns Kommunes renholdsafdeling fået flotte nye lokaler, der oven i købet har vundet en pris.

I hele januar kan københavnere og besøgende i Købmagergade opleve en udstilling, som Københavns Kommune har lavet i samarbejde med Københavns Museum, som fokuserer på områdets historie.