Arkivnyhed - kan være forældet

København vinker farvel til P-billetten

09.02.2016
  • Oversigtskort parkeringszoner
Københavns Kommune vinker nu endegyldigt farvel til P-billetten og indfører digital betaling i alle byens betalingszoner.

Fremover slipper du som bilist i København for at holde styr på P-billetten, uanset om du betaler via en parkerings-app på mobilen eller i en parkeringsautomat. Københavns Kommune indfører nemlig en ny digital betalingsløsning i alle byens betalingszoner, som skal gøre det lettere og mere fleksibelt at betale for parkering i hovedstaden. Bilister skal fremover huske nummeret på nummerpladen, når de skal betale – til gengæld slipper de for at holde styr på P-billetten.

Den nye betalingsløsning betyder, at halvdelen af byens P-automater bliver udskiftet med infostandere, som ud over at informere om betalingsreglerne i zonerne også guider bilisterne til digital betaling via mobilen. Den anden halvdel af P-automaterne bliver ombygget, så de fortsat kan håndtere betaling med kort og kontanter. Fælles for begge betalingsmetoder er, at man ikke længere skal tilbage og lægge en P-billet i forruden, da betalingen registreres digitalt.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ser frem til, at København indfører digital betaling ligesom i fx Amsterdam og London.

”Med digital parkering bliver det både lettere at betale for parkering i København, og vi får en langt bedre dokumentation på området. Københavnerne slipper for de afgifter, der bliver givet, fordi billetten er gledet ned på sædet, da bildøren smækkede, eller fordi man har byttet rundt på kvittering og billet eller har lagt billetten med bagsiden opad. Den slags har vi mange tvister om i dag, fordi folk jo fastholder, at de har betalt for at parkere. Fremover kan der ikke ske den slags fejl, for bilisterne får sikkerhed for, at betalingen er dokumenteret i systemet,” siger Morten Kabell.  

 

Betal kun for den tid du parkerer

I dag bliver 30-35 pct. af parkeringerne i København betalt via en af de tre tilgængelige mobil-apps fra hhv. Easypark, Park Park og Park Man. Erfaringer fra London og Amsterdam peger på, at endnu flere bilister vil benytte sig af mobilbetaling i fremtiden, og Københavns Kommune forventer da også, at der vil komme endnu flere leverandører af mobile betaling-apps.  

Mobilbetaling gør det muligt at tjekke betalingen ind direkte fra bilen, ligesom man kan stoppe betalingen, så snart man forlader parkeringspladsen. På den måde betaler man kun for den tid, man benytter pladsen, og man behøver ikke at gå tilbage til bilen for at forlænge sin parkering. 

 

Københavns Kommune ønsker fortsat også at give borgerne mulighed for at benytte betalingsautomater og har derfor valgt at ombygge ca. halvdelen af de nuværende betalingsautomater til at kunne håndtere digital betaling i fremtiden. Desuden har Københavns Kommune udviklet en e-learningsvideo, der skal hjælpe borgere på vej med den nye løsning, ligesom der vil være infoskilte og parkeringsvagter i området, som kan hjælpe med at benytte de nye løsninger.

P-vagternes opgave bliver at scanne bilens nummerplade, så de kan se, om der er betalt for parkering. Så snart parkeringstiden udløber, bliver oplysninger om den parkerede bil og nummerplade slettet. Herefter gemmer Københavns Kommune kun oplysninger om, hvor mange biler, der er registreret, som kan bruges til at give bedre indsigt om belægning og parkeringspres i de enkelte områder i byen.

Motorcyklister skal være opmærksomme på, at de fremover skal betale for parkering på lige fod med bilisterne. Tidligere har Københavns Kommune ikke håndhævet kravet om betaling for motorcykler, da det ikke har været muligt at fastgøre en parkeringsbillet til motorcyklen. Den udfordring forsvinder nu, hvor betalingen bliver digital, og motorcyklister skal derfor huske at betale parkeringsafgift. Til gengæld har motorcyklister siden sommeren 2014 kunne parkere på præcis de samme parkeringspladser som bilerne og ikke kun de MC-markerede båse.

 

De digitale betalingsautomater vil blive indført bydel for bydel i København i løbet af februar og marts med start i middelalderbyen d. 9. februar 2016 (se kort). I takt med udrulningen bliver der sat skilte op i områderne, som gør bilisterne opmærksomme på at huske deres nummerpladeoplysninger. I vinterferien i uge 7 kommer der ekstra fokus på overgangen til digital parkering. Her vil p-vagterne uddele p-tærter og ”nummerhuskere” til bilisterne, ligesom der bliver sat plakater op rundt omkring i byen og omdelt postkort på cafeerne. 

 

 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.