Arkivnyhed - kan være forældet

København værtsby for Europæisk Melodi Grand Prix

02.09.2013
  • ""
København og B&W-hallerne på Refshaleøen bliver rammerne om Eurovision-finalen den 10. maj næste år og de to semifinaler den 6. og 8. maj.

Netop rammerne har været afgørende for valget. Tanken er, at Refshaleøen bliver omdannet til Eurovision Island, hvor alle danskere, deltagere og europæiske gæster kan mødes om Eurovision Song Contest.

De gamle og historiske skibsværftshaller på Refshaleøen i Københavns Havn er en enestående mulighed for at skabe nogle nye rammer for showet og revitalisere det med respekt for traditionerne.

Folkefest både ude og hjemme

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) glæder sig over, at afgørelsen nu er truffet:

"Jeg er glad for og stolt over, at det er lykkedes at trække Eurovision Song Contest til København. Vi glæder os til at vise Danmarks hovedstad fra sin bedste side. Sammen med resten af Danmark vil vi tage imod fans, journalister og alle andre besøgende med åbne arme. B&W hallerne ude på Refshaleøen bliver et godt og nyskabende sted for afholdelsen af ESC," siger han.

"Ambitionen er at gøre Grand Prix’et i København til en folkefest. Det gælder både for københavnerne og de mange besøgende fra resten af Danmark og fra Europa," fortsætter Frank Jensen. 

"Vi har erfaring med afvikling af store internationale arrangementer, blandt andet fra COP15 i 2009 og VM i cykling i 2011. København har det, der skal til. Vi har hoteller, restauranter, kulturtilbud i verdensklasse. Og så har vi selvfølgelig det fantastiske byliv, som København er berømt for ude i verden," understreger han.

"København er i 2014 også European Green Capital. Der vil derfor være masser af udstillinger og aktiviteter, der kan være med til at sætte endnu mere fokus på København og Danmarks grønne og bæredygtige løsninger," slutter Frank Jensen.  

Københavns Kommune og Region Hovedstaden står sammen om at støtte Eurovision Song Contest og om begivenheden siger Vibeke Storm Rasmussen, regionrådsformand:

"Det er en opgave, som hele hovedstadsregionen kommer til at løfte for at nå i mål. Et så prestigefyldt arrangement har stor betydning for hovedstadsregionens evne til fremover at tiltrække nye internationale arrangementer og dermed tiltrække turister og skabe nye job." 

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn ser valget som en enestående mulighed for at samle både danskere og europæere om en fælles begivenhed og skabe begejstring omkring verdens største musik-show.

"Vi har den målsætning, at alle de gæster, som kommer hertil, skal føle sig velkomne. Eurovision Song Contest skal gerne blive en kæmpemæssig folkefest. Noget vi kan samles om, begejstres over og glædes ved – både herhjemme og i resten af Europa. Og så satser vi selvfølgelig også på, at det bliver en begivenhed, som vi alle sammen kan være stolte over i lang tid fremover," siger hun.

En unik mulighed på Refshaleøen

Ifølge Pernille Gaardbo, som er DRs hovedansvarlige på Eurovision Song Contest, har det først og fremmest handlet om at finde en arena, som er gearet til at rumme en international begivenhed af denne størrelse, og som samtidig er egnet til at lave et nyskabende show til cirka 170 millioner seere. Derudover skaber København og Refshaleøen det perfekte scenarie for at lave noget ganske særligt omkring showet:

"Med valget af B&W-hallerne på Refshaleøen er vi godt på vej til at folde den mest nyskabende arena ud nogensinde. Det er vores ambition at forny showet i både form og indhold, så det bliver en nutidig opdatering med respekt for traditionerne. B&W-hallerne på Refshaleøen giver os muligheden for at skabe et unikt show, fordi vi selv kan præge rammerne indenfor. Hallen giver os nogle kreative muligheder, der passer til vores ambitioner. Jeg håber, at vi kan engagere og involvere folk i hele Danmark til at tage del i vores fælles værtskab," siger Pernille Gaardbo.

Om valget af arena, siger European Broadcasting Union (EBU), der er den europæiske sammenslutning af public service-tv- og radiostationer:

"København er en af Europas mest populære turistmål, og har hvad det kræver for at være vært for en begivenhed af denne skala," siger Jon Ola Sand, Executive Supervisor for Eurovision Song Contest på vegne af EBU/Eurovision.

Han tilføjer, at den valgte arena er et spændende og kreativt valg og er overbevist om, at det gode samarbejde mellem DR og Københavns Kommune vil resultere i tre shows, som Europa vil huske i lang tid.

Der er pressemøde hos DR med overborgmester Frank Jensen kl. 12 i dag mandag den 2. september.