Arkivnyhed - kan være forældet

København indvier landets første kommunale stress-klinikker

13.05.2015
Med et nyt tilbud om stress-forløb går København forrest, når det gælder om at ligestille fysisk og psykisk sundhed.

Den 13. maj åbner dørene officielt til kommunens stress-klinikker fordelt på byens fem forebyggelsescentre. Med et nyt tilbud om stress-forløb går København forrest, når det gælder om at ligestille fysisk og psykisk sundhed. Sådan som det er målsætningen i kommunens nye 10-årige sundhedspolitik ”Nyd livet, københavner”.

Tilbuddet skal hjælpe de stadig flere københavnere, der føler sig meget stressede. 23% gav ifølge Sundhedsprofilen fra Region Hovedstaden udtryk for, at de var stressede. Særligt blandt kortuddannede, arbejdsløse, langtidssygemeldte og førtidspensionister er mange hårdt ramt. I stress-klinikkerne kan de få hjælp og støtte gennem et ni ugers forløb baseret på meditation og fysiske, psykiske og sociale øvelser.

-Jeg er glad for, at vi med det nye stress-forløb kan hjælpe nogle af de stressede københavnere, der ikke selv har råd til at betale for psykologhjælp og forhåbentlig undgå at flere får angst og depression, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Stress-forløbene er udviklet som et forskningsprojekt af psykolog Christian Gaden Jensen i samarbejde med blandt andre Rigshospitalet og Harvard Universitet. For første gang skal de nu kører i kommunalt regi.

- Jeg synes, at det er på høje tid, at vi tager københavnernes psykiske sundhed lige så alvorligt som deres fysiske. Det skal være lige så legalt at få hjælp til at få det bedre psykisk som at få hjælp til genoptræning af et brækket ben. Det er et godt eksempel på, hvordan vi med vores nye sundhedspolitik tænker sundhed som andet end at være fysisk fit, siger Ninna Thomsen.

Københavnere, der har følt sig stresset i en længere periode kan efter åbningen blive henvist til tilbuddet af egen læge. De første grupper starter efter sommerferien.

I efteråret kører der 10 stress-forløb med plads til cirka 14 deltagere på hvert hold. Fra 2016 vil der årligt blive holdt 8 stress-forløb på hvert af de fem forebyggelsescentre. Det svarer til cirka 600 deltagere pr. år.

Åbningen markeres onsdag den 13. maj 2015 kl. 15-17 i Sundhedshuset, Vesterbrogade 121, 1620 København V. Det vil være muligt at prøve dele af stress-forløbene og tale med psykologer og en deltager, der har prøvet forløbet i foråret, hvor det som et forsøg har kørt blandt deltagere, der allerede var tilknyttet forebyggelsescentrene.

For yderligere information, kontakt et af de fem forebyggelsescentre i København.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.