Arkivnyhed - kan være forældet

København har brug for nydanskere

18.06.2013
København er ikke den samme by som for 20 år siden. I dag oplever hovedstaden en stigende tilgang af udlændinge fra hele verden.

Og det skal vi være glade for. For nydanskere kan være med til at skabe værdi på det københavnske arbejdsmarked. Men det kræver, at de københavnske virksomheder rekrutterer mere mangfoldigt end tidligere.  

Får ca. to år siden stiftede Københavns Kommune sit Mangfoldighedscharter. Og dette manifest om aktivt at ville arbejde for mangfoldighed i sin virksomhed eller organisation har over 500 chefer, kulturpersonligheder og direktører siden skrevet under på. Blandt andet ledere i Tryg, ISS, Mærsk og Carlsberg.

Og der er der gode grunde til. For udover at udvise rummelighed, viser flere studier, at mangfoldighed betaler sig på bundlinjen.

”Hvis mangfoldighed bliver udnyttet på den rigtige måde, kan det være en millionforretning,” siger Jakob Lauring, der er professor og forsker i mangfoldighedsledelse ved Aarhus Universitet og uddyber, at det handler om at analysere, hvilken slags mangfoldighed, der kan gavne ens specifikke forretning. 

Tryk på tyrkisk

Det har de netop gjort hos forsikringsselskabet Tryg, hvor det ikke er noget nyt at ansætte mangfoldigt. Medarbejderstaben repræsenterer over 40 forskellige lande, og virksomheden har længe skabt plads til mangfoldighed.

”Vi arbejder strategisk med at ansætte mangfoldigt, fordi det skaber stor værdi for os, at vi kan trække på medarbejdere med forskellige kulturelle og sproglige kompetencer. Vi arbejder blandt andet med at gøre det muligt for vores kunder at bestille en samtale på for eksempel tyrkisk eller arabisk,” forklarer CSR-chef i Tryg, Birgitte Kofod.

Yusuf Kavur er en af de kunder, der netop har haft stor gavn af at få forklaringer på tyrkisk om blandt andet prissammensætningen på sine forsikringer.

”Det er helt afgørende, at jeg kan snakke med en medarbejder på mit modersmål, og derfor har jeg alle mine privatforsikringer i Tryg i dag”, lyder det fra Yusuf Kavur.

For Tryg er det en integreret del af virksomhedsstrategien at arbejde med mangfoldighed, men det har stor betydning for forsikringsselskabet, at mange andre virksomheder også kan se potentialet i mangfoldighed, og at Københavns Kommune skaber rammerne for at synliggøre det. Det styrker både Tryg’s og den fælles indsats for at fremme inklusion og giver samlet set en større samfundseffekt, påpeger Birgitte Kofod. 

Masser af hjælp fra Københavns Kommune

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R), har længe prioriteret at hjælpe de københavnske virksomheder med at inkludere nye medborgere:”Vi har udarbejdet rigtig mange tilbud til erhvervslivet, da vi ved, at det ikke er nogen nem øvelse, og ikke bare er noget, der sker af sig selv. Derfor tilbyder vi rådgivning, værktøjer, workshops, branding og deltagelse i udviklingsprojekter, der kan hjælpe virksomhederne til dels at rekruttere mere mangfoldigt og dels omsætte eksisterende mangfoldighed til vækst og innovation.” 

 
INNOVÆKST

Blandt kommunens mange tilbud til erhvervslivet er satsningen Innovækst. Her tilbydes 30 københavnske virksomheder skræddersyet hjælp til, hvordan de kan omsætte mangfoldigheden i netop deres forretning til innovation og vækst. Målet er, at virksomhedernes mangfoldighed øges med 10-15 %. Dette mål kan både være med til at nedsætte overledigheden for etniske minoriteter og styrke Københavns brand i udlandet.Virksomhederne har alle skrevet under på Københavns Mangfoldighedscharter og flere af dem bidrager til en åben online mangfoldighedsværktøjskasse på www.blanddigibyen.kk.dkKontaktperson: Christian Buskjær Christensen, BM63@bif.kk.dk